0
Albania Kuchnie świata

Zapiekanka makaronowa – przepis z mojego albańskiego ebooka

Jednym z moich ulubionych bezmięsnych dań kuchni albańskiej jest zapiekanka makaronowa, czyli

Pastiço.

Najlepszą i tak robi mama mojego partnera, ale nie wiem czy to za sprawą sera, czy tego, że nie żałuje oliwy 😉 Ale gonię ją w kuchni i moje ostatnie pastico zostało zjedzone szybciej niż przypuszczałam, więc to chyba też coś znaczy.

Zanim podzielę się z Wami moim przepisem z okazji black week mam dla Was zniżkę na mojego ebooka. Po dodaniu do koszyka wystarczy wpisać kod: ALBANIA i naliczy sie rabat w wysokości 20%.

ZAPIEKANKA MAKARONOWA Z BIAŁYM SEREM

Pastiço me djathë të bardhë

Składniki:

  • 300 gramów makaronu (sprawdzi się spaghetti lub penne), w Albanii często używa się makaronu długiego jak spaghetti, ale grubszego i z dziurką w środku
  • 4 jajka
  • 400 ml mleka
  • 150 gramów sera feta
  • 3 łyżki oliwy
  • sólo (opcjonalnie, bo ser sam w sobie jest słony)
  • pieprz
  • dla lubiących wyraziste smaki szczypta gałki muszkatołowej
  • mają pod ręką ser mozzarella można dodać go na wierz dania by po upieczeniu stworzył chrupiąca skorupkę

Przygotowanie zapiekanki makaronowej pastiço:

Gotujemy makaron al dente w osolonej wodzie. Blachę smarujemy olejem, by po przygotowaniu makaron nie przywierał do jej powierzchni. W miseczce roztrzepujemy 3 jajka, dodajemy mleko i rozkruszony ser. Do blachy wrzucamy przecedzony makaron i zalewamy go przygotowaną masą. Mieszamy wszystko razem. Roztrzepujemy ostatnie jajko i następnie wylewamy na makaron. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 180 stopni C, przykrywamy folią aluminiową na półgodziny, a po tym czasie ściągamy i pieczemy jeszcze przez 15 minut bez przykrycia.

Czekam na Wasze zdjęcia dań, oraz Wasze opinie odnośnie mojego kulinarnego ebooka 🙂

Po więcej zapraszam Was do mojego internetowego sklepu: https://kamomil.pl/sklep/

Smacznego!

Więcej darmowych przepisów znajdziecie tu:

Przypominam, że również po zapisaniu się do newslettera otrzymujecie 3 darmowe przepisy z mojego ebooka.

You Might Also Like

2 komentarze

  • Reply
    Ania
    28 listopada 2020 at 21:19

    Super przepis! Na pewno wypróbuję. Potrawa wydaje się dość łatwa w przygotowaniu, smaczna, a dodatkowo – można ją uznać za wegetariańską, co na Bałkanach nie jest wcale tak powszechne 😉

    • Reply
      Kamomil
      3 grudnia 2020 at 20:02

      Polecam! 🙂 Wychodzi spora porcja więc bliscy też się załapią.
      Dokładnie, jest to jedna z wegetariańskiej opcji dania bałkańskiego.

Leave a Reply