0
Bez kategorii

Tradycyjne ciastka Tespishte

Tespishte

Ciastka te znane są w Kosowie jak i w północnej części Albanii, myślę, że jeszcze gdzieś na Bałkanach można by je znaleźć. Zwyczajowo przygotowywane są na specjalne okazje takie jak uroczystości rodzinne, Bajram czy inne Święta.

Wyróżnia je przygotowanie, bo polega ono na gotowaniu ciasta, oraz charakterystyczny kształt rombów.

To ich przygotowania potrzebujemy:

  • 250 gramów masła
  • 500 ml mleka
  • szklanka oleju
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • 700 gramów mąki
  • 2 jajka
  • 100 gramów orzechów

Składniki do syropu:

  • 450 gramów cukru
  • 250 ml wody
  • 2 plasterki cytryny, opcjonalnie limonki

W dużym garnku rozpuszczamy masło, dodajemy kolejno olej i sodę oczyszczoną, następnie wsypujemy stopniowo mąkę mieszając drewnianą łyżką. Ogień nie może być zbyt duży, by nie przypalić składników. Podgrzewamy wszystko przez około 15 minut.

Następnie ściągamy ciasto z ognia aby trochę ostygło, w tym czasie roztrzepujemy 2 jajka i kroimy orzechy na małe kawałki. Gdy ciasto się schłodzi dodajemy do niego jajka i orzechy, dokładnie mieszamy, możemy drewnianą łyżką, lub rękami.

W międzyczasie włączamy piekarnik na 170 stopni C. Potrzebujemy dużą blachę, smarujemy ją masłem i wyklejamy masą. Następnie kroimy na paski i potem w poprzek, by powstały romby. Wkładamy ciasto do nagrzanego piekarnika na 50 minut.

Pozostaje nam przygotować syrop.

Włączamy palnik na średni ogień, do garnka wsypujemy cukier i zalewamy wodą, dodajemy kawałki cytryny, przykrywamy i gotujemy 20 minut. Po ugotowaniu ściągamy z ognia i dajemy trochę odparować naszemu syropowi. Po wyciągnięciu ciasta z piekarnika odstawiamy na 5 minut i następnie polewamy syropem, nożem poprawiamy nasze cięcia i możemy ciasteczka przekładać na talerzyki. Ze względu na syrop ciastka najlepiej je się widelczykiem, smacznego!

Po więcej przepisów odsyłam Cię do mojego sklepu, w którym znajdziesz kulinarnego ebooka z 41 przepisami kuchni albańskiej, co koniecznie muszę zaznaczyć, że wiele z nich jest autentycznych, prosto z albańskiej kuchni, od gospodyń. Znajdziecie z nim 4 kategorie:

– ŚNIADANIA, w tym na słodko i słono

– MAŁE DANIA I PRZYSTAWKI, same pychoty I duuużo warzyw i białego sera typu FETA

– DANIA GŁOWNE, w większości wegetariańskie, z mięsnych są to dania z min. z jagnięciny

– SŁODKOŚCI, takie oryginalne jakich na pewno nie jedliście

Zbiór tych przepisów to unikatowa pozycja na rynku, nie ma drugiej takiej książki!
Włożyłam w niego wiele pracy, jest owocem moich kilku letnich podróży do Albanii, w której zostawiłam kawałek mojego serca <3

No Comments

    Leave a Reply