Kuchnia albańska jest bardzo prosta, jeśli nie wierzycie mi na słowo to już wkrótce nastąpi sprzedaż mojego ebooka i będzie mogli się przekonać sami. Na tą chwile mam dla Was mały przedsmak.

Ale też tu podzielę się z Wami jednym przepisem. Fërgesë w tradycyjnym przepisie wykorzystuje się paprykę, cebulę, pomidory, lokalny ser, oregano/bazylię, masło, mąkę i oliwę z oliwek. Warzywa smaży się na patelni, osobno robi się zasmażkę z masła i mąki, następnie miesza się wszystko i zapieka w glinianych naczyniach.
Fërgesë jest traktowane zazwyczaj jako przystawka, lecz jest jeszcze opcja z mięsem fërgesë me melçi, powstaje przez dodanie do warzywnej mieszanki wątróbki i czosnku który traktowany jest jako propozycja obiadowa.
Ja proponuję opcję bez zasmażki i fërgesë traktuję jako pyszną opcję śniadaniową.
Składniki:
- 3 łyżki oliwy
- 2 ząbki czosnku
- 3 zielone, spiczaste papryki lub jedna duża zielona
- 1 czerwona papryka
- 1 duży pomidor
- 2 jajka
- 100 gram białego sera FETA
- sól
- pieprz
- czerwona papryka w proszku
Przygotowanie:
Warzywa myjemy pod bieżącą wodą, paprykę kroimy na paski i następnie jeszcze na pół, pomidora obieramy ze skóry i kroimy w kostkę. Na patelnię wlewamy 3 łyżki oliwy i wrzucamy pokrojone papryki, solimy pół łyżeczki. Mieszamy i następnie przykrywamy pokrywką i zostawiamy na kilka minut. Papryki smażymy aż zmiękną, dopiero wtedy dodajmy bardzo drobno posiekany czosnek, drobno pokrojonego pomidora bez skórki. Cały czas mieszamy dodajemy, pieprz i paprykę oraz roztrzepane jajka, po chwili wrzucamy rozgnieciony ser i mieszamy parę minut. Podajemy np. z chlebem.

No Comments