Bardzo proste i szybkie danie na obiad, czy kolację i doskonałe, żeby zapakować na wynos do pracy. Cały sekret tego warzywnego przepisu to oliwa z oliwek i pietruszka z koperkiem. Jest to moja interpretacja albańskiego dania Turli me Perime në furrë z odrobiną białego sera. W tym przepisie można dodać dowolne warzywa, ja wykorzystam te które miałam akurat w domu (pominęłam marchewkę). Żeby danie było bardziej treściwe warto dodać ziemniaki.
Potrzebujemy:
- 2 ziemniaki
- średnią cebulę może być czerwona lub biała
- 3/4 ząbki czosnku
- 2 duże pomidory
- dwie papryki, mogą być różnokolorowe
- cukinia
- bakłażan lub 2 małe
- 2 lub 3 marchewki
- duży pęczek koperku i natki pietruszki
- 4 łyżki oliwy
- 3/4 szklanki wody
- sól
Z tych składników wychodzi 4/5 porcji.

Przygotowanie:
Warzywa dokładnie myjemy pod bieżącą wodą, następnie bakłażana (można obrać ze skórki) i cukinie kroimy na podobne kształty (kostka, lub ćwiartki z talarków), tak żeby było nam wygodnie. W garnku podgrzewany oliwę i po chwili dodajemy posiekaną cebulę, mieszamy, dodajmy sól i wrzucamy pokrojone pomidory. Jeśli robimy wersję z ziemniakami i marchewką do dodajemy (pokrojone w większą kostkę i plasterki) do garnka, wlewamy pół szklanki wody i przykrywamy na około 10 minut. W między czasie włączamy piekarnik na 200 stopni, siekamy pietruszkę i koperek, obieramy czosnek i kroimy w dowolny sposób (raczej nie przeciskamy przez praskę), paprykę kroimy w szersze paski. Na dużą blachę wrzucamy wcześniej pokrojonego bakłażana z cukinią, resztę pokrojonych warzyw i zawartość z naszego garnka.
Całość polewamy oliwa, solimy według uznania i polewamy oliwą i dodajemy trochę wody, mieszamy wszystko razem. Przed włożeniem do piekarnika przykrywamy folia aluminiową i dopiero potem możemy ułożyć blachę w piekarniku. Pieczemy 20 minut pod przykryciem, następnie ściągamy folię i pieczemy kolejne 20-25 minut, od czasu do czasu zerkając na warzywa.
Nasze pieczone warzywa możemy podać z pokruszonym na górze serem typu FETA. Smacznego!

No Comments