Albania Kuchnie świata

Przepis na Byrek. Ciasto na byrek.

Cały sekret, czyli co potrzeba


Do prawdziwego albańskiego byrka potrzebne jest kilka bardzo ważnych rzeczy.

  1. Pierwszą z nich jest wałek, będzie dobry każdy który macie, ale tradycyjnie uzywa się pec. Jest to bardzo cienki, drewniany wałek, długi na około metr. Często jest on przekazywany z pokolenia na pokolenie. Jego zaletą jest mała średnica przez co ciasto, które wałkujemy możemy w niego zawinąć, co ułatwi nam szybsze i cieńsze rozwałkowanie.
  2. Drugą bardzo ważn rzeczą jest blacha. W Albanii używa się tepsi, czyli okrągłej, metalowej blachy i różnych wielkościach. W niej ugniata się ciasto, przygotowuję się farsz oraz najważniejsze – piecze się byrek.
  3. Trzeci ważny element to stolnica. Wiele albańskich kobieta wykorzystuje po prostu swoj stół do rozwałkowania ciasta. Wybór należy do Ciebie 🙂 Ale ciasto na byrek musi być bardzo duże więc potrzebna będzie duża powierzchnia do pracy.
  4. Ostatnim element to obrus lub duża ścierka, na którą kładzie się rozwałkowane ciasto. Oraz mniejsza którą przykryjemy nasze przygotowane ciasto, bo musi chwilę „odpocząć”. 
  5. Mamy już potrzebny sprzęt do ciasta na byrek, więc czas zając się teraz przepisem.

Potrzebujemy:

  • 2 szklanki mąki
  • łyżka oliwy z oliwek
  • szczypta soli
  • filiżanka ciepłej wody
  • skrobia kukurydziana/ziemniaczana do podsypania ciasta
  • olej do posmarowania blachy i skrapiania ciasta 

Wykonanie:

Na stolicę lub do miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól i mieszkamy. Następnie dodajemy oliwę, 1/3 wody i zaczynamy ugniatać nasze ciasto. Stopnio dodajemy wodę, by ułatwić nam ugniatanie. Konsystencja ciasta jest podobna do ciasta na pierogi. Formujemy 3 kulki, wkładamy do blachy i przykrywamy ściereczką na 5-10 minut, wykorzystajmy ten czas na przygotowania farszu do naszego byrka.

Wyrobienie ciasta nie należy do najprostszej czynności, ale warto się chwilę pomęczyć

Farsz

Wybór jest ogromny, bo byrek może być zrobiony z czymkolwiek chcemy. Z cebulą, mięsem, szpinakiem, serem, ryżem, nawet na słodko! Ja zaproponuję połączenie moich dwóch ulubionych smaków, czyli szpinaku i białego sera.

Potrzeba:

  • opakowanie szpinaku około 0,5 kg (świeży, lub mrożony)
  • kostkę sera fera- 100-150 gramów
  • jedno jajko
  • 3/4 szklaki mleka

Szpinak blanszujemy, albo rozmrażamy na patelni. W miseczce roztrzepujemy jajko i dodajemy mleko. Następnie szpinak ściągam z ognia, dodajemy roztrzepane jajko i kruszymy ser. Zostawiamy na chwilę i bierzemy się do rozwałkowania ciasta.

Układanie rozwałkowanego ciasta i farszu

Naszą stolnice podsypujemy skrobią ziemniaczaną/kukurydzianą, bierzemy jeden kawałek ciasta i rozwałkowujemy bardzo, bardzo cienko. Ciasto ma być jak cienkie jak papier, można je śmiało podsypywać mąką. Jeśli się rozerwie nic nie szkodzi. Gdy osiągniemy zamierzony cienki efekt, odkładamy ciasto na obrus/ścierkę i z pozostałymi dwoma kawałkami robimy to samo.

Ja do rozwałkowania używałam albański pec

Włączamy piekarnik na 250 stopni C (góra i dół), bierzemy naszą blachę i smarujemy olejem. Pierwszy kawałek ciasta układamy na blaszce, brzegi mają wystawać poza blachę, bo na końcu będziemy nimi przykrywać farsz. Gdy okaże się, że ciasto wystaje tylko trochę, nic nie szkodzi ostatni kawałek posłuży nam do przykrycia farszu. Następnie skraplamy ciasto olejem i bierzemy 2 kawałek ciasta i postępujemy tak samo. Jak skończymy układanie naszych ciast to czas – na farsz. Przekładamy go równomiernie na ciasto i następnie kładziemy 3 kawałek ciasta oraz wystające brzegi układamy na wierzchu. Na koniec skraplamy delikatnie oliwą i odrobiną wody, ponieważ nadaje to lepszą chrupkość ciasta.

Wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 25 minut. Obserwujemy, wyciągamy gdy ciasto się zarumieni. Gdy będzie gotowe i przestygnie kroimy na duże kawałki i możemy się brać do jedzenia. Nasz byrek gotowy, smacznego!

W Albanii bardzo często byrek zajada się z dhalle. Jest to słonawy, rozwodniony jogurt, w Polsce możemy zjeść z jogurtem lub kefirem. Ja ponieważ uwielbiam odzwierciedlać idealnie przepisy, gdy rozpracuję proporcję na domowy dhalle, chętnie się z Wami podzielę, jeśli ktoś będzie chciał 😉

Ja na pierwszy samodzielnie zrobiony byrek, byłam z siebie nawet dumna 😉

Masz ochotę na więcej albańskiej kuchni, zajrzyj tu po więcej

Prosta i zdrowa zupa z soczewicy.
Zupa z kurczakiem, jajkiem i cytryną, czyli „Supë pulë me vezë e limon” po albańsku.

You Might Also Like

No Comments

    Leave a Reply