Wszyscy biorą się za pieczenie pierników, czy tam już dawno pieczenie ich mają za sobą, a ja wczoraj późnym wieczorem włączyłam mikser i zrobiłam moje ulubione ciastka. Greckie Kourabiedes są tradycyjnymi, świątecznymi, kruchymi ciastkami z migdałami, obsypane cukrem pudrem, białe niczym śnieg, stanowią świąteczny zwyczaj w greckich domach podczas Świąt Bożego Narodzenia. Myślę, że dla odmiany można spróbować czegoś innego niż pierniki, albo upiec to i to.
Co potrzebujemy:
- mikser
- sitko, miska
- 200g masła (temp. pokojowa)
- 2,5 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżeczki cukru wanilinowego
- kilka kropel ekstraktu migdałowego/waniliowego
- 3/4 szklanki cukru pudru+ do obsypania
- 1 żółtko jaja
- ok. 100 gramów migdałów
- 50 ml wódki orzechowej ( koniaku, lub greckiego ouzo)
Przygotowanie:
- Zaczynamy od posiekania migdałów, mogą to być mniejsze i większe kawałki.
- Przesiewamy przez sitko mąkę oraz cukier puder do osobnym miseczek.
- Następnie do miski wkładamy masło, wsypujemy cukier puder z cukrem wanilinowy i mieszamy za pomocą miksera, do uzyskania puszystej masy.
- Dodajemy żółtko i mieszamy, aż do momentu połączenia się z masą.
- Wlewamy nasz alkohol (mikser cały czas pracuje).
- Kolejnym krokiem jest dodawanie mąki z proszkiem do pieczenia, robimy to stopniowo- najlepiej pod koniec dodawania mąki zmniejszyć obroty miksera, a na sam koniec dodajemy wcześniej posiekane migdały.
- Ciasto powinno być nieco lepiące w swojej konsystencji.
- Odstawiamy je do lodówki na około 20 minut.
- W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 160°C.
- Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia.
- Po odczekaniu określonego czasu, zabieramy się za formowanie naszych greckich ciasteczek.
- Kształty tych świątecznych ciastek może być dowolny: okrągłe, księżyce, owalne, możecie użyć nawet foremek od pierników.
- Mi wyszło 25 ciastek z tej proporcji. Uformowałam kulki, następnie spłaszczyłamm je na górze palcem i zrobiłam mały dołeczek.
- Nasze świąteczne przysmaki wkładamy do piekarnika na 25 minut, aż do momentu lekkiego zazłocenia.
- Po upieczeniu kourabiedes obficie obsypujemy cukrem pudrem!
- Nasze tradycyjne, greckie ciastka możemy przechowywać nawet do 3 tygodni w pudełkach, ciekawa tylko jestem komu tyle wytrzymają 😉

Kourabiades gotowe do jedzenia!
No Comments