Wszyscy biorą się za pieczenie pierników, czy tam już dawno pieczenie ich mają za sobą, a ja wczoraj późnym wieczorem włączyłam mikser i zrobiłam moje ulubione ciastka. Greckie Kourabiedes są tradycyjnymi, świątecznymi, kruchymi ciastkami z migdałami, obsypane cukrem pudrem, białe niczym śnieg, stanowią świąteczny zwyczaj w greckich domach podczas Świąt Bożego Narodzenia.

Co potrzebujemy:

  • mikser
  • sitko, miska
  • 200g masła (temp. pokojowa)
  • 2,5 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżeczki cukru wanilinowego
  • kilka kropel ekstraktu migdałowego/waniliowego
  • 3/4 szklanki cukru pudru+ do obsypania
  • 1 żółtko jaja
  • ok. 100 gramów migdałów
  • 50 ml wódki orzechowej ( koniaku, lub greckiego ouzo)

Przygotowanie:

  1. Zaczynamy od posiekania migdałów, mogą to być mniejsze i większe kawałki.
  2. Przesiewamy przez sitko mąkę oraz cukier puder do osobnym miseczek.
  3. Następnie do miski wkładamy masło, wsypujemy cukier puder z cukrem wanilinowy i mieszamy za pomocą miksera, do uzyskania puszystej masy.
  4. Dodajemy żółtko i mieszamy, aż do momentu połączenia się z masą.
  5. Wlewamy nasz alkohol (mikser cały czas pracuje).
  6. Kolejnym krokiem jest dodawanie mąki z proszkiem do pieczenia, robimy to stopniowo- najlepiej pod koniec dodawania mąki zmniejszyć obroty miksera, a na sam koniec dodajemy wcześniej posiekane migdały.
  7. Ciasto powinno być nieco lepiące w swojej konsystencji.
  8. Odstawiamy je do lodówki na około 20 minut.
  9. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 160°C.
  10. Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia.
  11. Po odczekaniu określonego czasu, zabieramy się za formowanie naszych greckich ciasteczek.
  12. Kształty tych świątecznych ciastek może być dowolny: okrągłe, księżyce, owalne, możecie użyć nawet foremek od pierników.
  13. Mi wyszło 25 ciastek z tej proporcji. Uformowałam kulki, następnie spłaszczyłamm je na górze palcem i zrobiłam mały dołeczek.
  14. Nasze świąteczne przysmaki wkładamy do piekarnika na 25 minut, aż do momentu lekkiego zazłocenia.
  15. Po upieczeniu kourabiedes obficie obsypujemy cukrem pudrem!
  16. Nasze tradycyjne, greckie ciastka możemy przechowywać nawet do 3 tygodni w pudełkach, ciekawa tylko jestem komu tyle wytrzymają 😉
Kourabiades gotowe do jedzenia!

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *