Prosta i zdrowa zupa z soczewicy.

W kuchni czasami lubię zrobić coś wykwintnego, co wymaga dużo czasu, ale często też stawiam na prostotę. W przypadku tej zupy króluje właśnie prostota, wymaga tylko kilku składników, jest bardzo smaczna i sycąca. Soczewica jest bogata w kwas foliowy i potas oraz jest źródłem białka- same plusy! Potrzebujemy: szklankę zielonej soczewicy 4 pomidory 1 cebulę 1 duży ząbek czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek liść laurowy sól ocet balsamiczny- Koniecznie! Dodajemy go według uznania. To on podkręca cały smak zupy 🙂 Jak zrobić? Do wrzącej wody wsypujemy soczewicę i gotujemy przez 20 minut, nie dodajemy soli. W tym czasie kroimy w kostkę pomidory (dla tych co nie lubią skóry polecam wyparzyć je i obrać), siekamy cebulę i czosnek. Po upływie 20 minut przelewamy soczewicę przez sitko, wylewamy „brudną wodę”, następnie ponownie wsypujemy do garnka soczewicę i nasze pokrojone warzywa. Zalewamy to gorącą wodą na ponad 2-3 cm od poziomu warzyw, dodajemy liść laurowy i dwie łyżki oliwy z oliwek. Gotujemy pod przykryciem przez 30 minut. Na sam koniec solimy, wcześniejsze posolenie może spowodować, że soczewica będzie się dłużej gotować. Odnajdujemy liść laurowy, by nie trafił do gościa na talerz 😉 Tuż przed podaniem, gdy wlaliśmy zupę do talerzy dodajemy łyżeczkę … Czytaj dalej Prosta i zdrowa zupa z soczewicy.