W kuchni czasami lubię zrobić coś wykwintnego, co wymaga dużo czasu, ale często też stawiam na prostotę. W przypadku tej zupy króluje właśnie prostota, wymaga tylko kilku składników, jest bardzo smaczna i sycąca.

Soczewica jest bogata w kwas foliowy i potas oraz jest źródłem białka- same plusy!

 

Potrzebujemy:

  • szklankę zielonej soczewicy
  • 4 pomidory
  • 1 cebulę
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • liść laurowy
  • sól
  • ocet balsamiczny- Koniecznie! Dodajemy go według uznania. To on podkręca cały smak zupy 🙂

Jak zrobić?

  1. Do wrzącej wody wsypujemy soczewicę i gotujemy przez 20 minut, nie dodajemy soli.
  2. W tym czasie kroimy w kostkę pomidory (dla tych co nie lubią skóry polecam wyparzyć je i obrać)  siekamy cebulę i czosnek.
  3. Po upływie 20 minut przelewamy soczewicę przez sitko, wylewamy „brudną wodę”, następnie ponownie wsypujemy do garnka soczewicę i nasze pokrojone warzywa,
  4. Zalewamy to gorącą wodą na ponad 2-3 cm od poziomu warzyw, dodajemy liść laurowy i dwie łyżki oliwy z oliwek.
  5. Gotujemy pod przykryciem przez 30 minut.
  6. Na sam koniec solimy, wcześniejsze posolenie może spowodować, że soczewica będzie się dłużej gotować.
  7. Odnajdujemy liść laurowy, by nie trafił do gościa na talerz 😉
  8. Tuż przed podaniem, gdy wlaliśmy zupę do talerzy dodajemy łyżeczkę octu balsamicznego.
  9. Voilà! Smacznego!

Za każdym razem, gdy gotuję tą zupę to smakuje trochę inaczej, ale powiem tak im więcej razy będzie się ją odgrzewać, tym smak będzie jeszcze lepszy, mi najbardziej smakuje drugiego dnia, a nawet tzreciego 😉

 

Ostatnia porcja, 3 dniowa 😉 Czyli bardzo gęsta i mętna, ale przepyszna 😉

6 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *