Kuchnie świata

Prosta i zdrowa zupa z soczewicy.

W kuchni czasami lubię zrobić coś wykwintnego, co wymaga dużo czasu, ale często też stawiam na prostotę. W przypadku tej zupy króluje właśnie prostota, wymaga tylko kilku składników, jest bardzo smaczna i sycąca.

Soczewica jest bogata w kwas foliowy i potas oraz jest źródłem białka- same plusy!

Potrzebujemy:

  • szklankę zielonej soczewicy
  • 4 pomidory
  • 1 cebulę
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • liść laurowy
  • sól
  • ocet balsamiczny- Koniecznie! Dodajemy go według uznania. To on podkręca cały smak zupy 🙂

Jak zrobić?

  1. Do wrzącej wody wsypujemy soczewicę i gotujemy przez 20 minut, nie dodajemy soli.
  2. W tym czasie kroimy w kostkę pomidory (dla tych co nie lubią skóry polecam wyparzyć je i obrać), siekamy cebulę i czosnek.
  3. Po upływie 20 minut przelewamy soczewicę przez sitko, wylewamy „brudną wodę”, następnie ponownie wsypujemy do garnka soczewicę i nasze pokrojone warzywa.
  4. Zalewamy to gorącą wodą na ponad 2-3 cm od poziomu warzyw, dodajemy liść laurowy i dwie łyżki oliwy z oliwek.
  5. Gotujemy pod przykryciem przez 30 minut.
  6. Na sam koniec solimy, wcześniejsze posolenie może spowodować, że soczewica będzie się dłużej gotować.
  7. Odnajdujemy liść laurowy, by nie trafił do gościa na talerz 😉
  8. Tuż przed podaniem, gdy wlaliśmy zupę do talerzy dodajemy łyżeczkę octu balsamicznego.
  9. Voilà! Smacznego!

Za każdym razem, gdy gotuję tą zupę to smakuje trochę inaczej, ale powiem tak im więcej razy będzie się ją odgrzewać, tym smak będzie jeszcze lepszy, mi najbardziej smakuje drugiego dnia, a nawet trzeciego 😉

Ostatnia porcja, 3 dniowa 😉 Czyli bardzo gęsta i mętna, ale przepyszna 😉

You Might Also Like

8 komentarzy

  • Reply
    Marzena
    18 listopada 2018 at 13:53

    Jadłam taką zupę -pycha.Idealna na jesień 🙂

    • Reply
      Kamomil
      18 listopada 2018 at 14:01

      To bardzo się cieszę, że smakowała 😉

  • Reply
    krystynabozenna
    18 listopada 2018 at 23:17

    Takiej zupy jeszcze nie jadłam, warto spróbować 🙂

    • Reply
      Kamomil
      23 listopada 2018 at 15:55

      Oczywiście, że warto! Smacznego 🙂

  • Reply
    Ola
    24 listopada 2018 at 11:39

    Bardzo dawno nie jadłam zupy.z soczewicy:) wygląda pysznie

    • Reply
      Kamomil
      28 listopada 2018 at 13:41

      I jest przepyszna 🙂

  • Reply
    Aleksandra Załęska
    18 stycznia 2019 at 10:49

    Do tej pory robiłam zupę krem z soczewicy, w takiej wersji jeszcze nie próbowałam.

    • Reply
      Kamomil
      20 stycznia 2019 at 16:30

      Za to ja nigdy nie próbowałam kremu, musimy obie spróbować innych wersji :))

Leave a Reply