Albania Kuchnie świata

Bałkański smak słodkości. Trilece, czyli biszkoptowe ciasto nasączone mlekiem i polane karmelem.

Jeśli lubicie słodkie desery, to ten przepis będzie dla Was. Jest to próba odtworzenia mojego ulubionego bałkańskiego ciasta TRILECE. Właściwie to nie takiego Bałkańskiego, bo swoje korzenia ma z Meksyku. W latach 40 XX wieku firma Nestle na opakowaniu mleka skondensowanego umieściła przepis na ciasto o nazwie „Tres leches”, czyli trzy mleka. Ciasto to zyskało bardzo dużą popularność w Ameryce Łacińskiej, dalej zawędrowało do dwóch pozostałych Ameryk, aż po Wyspy Kanaryjskie i w końcu jakimś cudem trafiło do Albanii i Macedonii!

Jakie jest to ciasto ?

Po naciśnięciu łyżeczką z ciasta wylewa się mleko, a z góry spływa karmel, brzmi nieziemsko co? ;)) Jak na bałkański deser przystało jest przesłodki, z sarkastyczną nutą mówię, że oni jedzą słodkie desery, by osłodzić sobie gorzkie życie. Ale przejdźmy co przepisu:

Potrzebujemy:

 

Ja do wykonania ciasta użyłam mleka Panda zakupionego w Albanii, naszym odpowiednikiem jest mleko skondensowane.

  • 6 jajek
  • 1 szklanka mąki (najlepiej przesiać ją przez sitko)
  • 1 szklanka cukru (można dać ¾)
  • opakowanie cukru wanilinowego albo odrobina ekstraktu waniliowego
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 800 ml mleka 3,2%
  • 4-5 łyżkek mleka skondensowanego
  • kawałek papieru do pieczenia

W przepisie powinno być jeszcze jedno mleko, starałam się znaleźć odpowiednik w Polsce i jedyne co by się nadawało to śmietanka 30% jeśli nie liczycie kalorii to śmiało możecie dodać, ja jednak nie zaszalałam tak bardzo.

 

Do płynnego karmelu:

  • szklanka cukru
  • około 1/3 szklanka wody lub mleka
  • 250 gram masła

 

Przygotowanie:

  1. Na początku oddzielamy żółtka od białek.
  2. Do dużej miski wlewamy białka i ubijamy na sztywną pianę.
  3. Gdy piana z białek będzie gotowa dodajemy stopniowo cukier- cały czas używając miksera.
  4. Następnie stopniowo dodajemy żółtka zmniejszając obroty miksera.
  5. Po połączeniu jajecznej masy wsypujemy powoli mąkę z proszkiem do pieczenia, mieszamy energicznie drewnianą łyżką, lub na bardzo małych obrotach robota kuchennego.
  6. Naszą tortownicę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy nasze ciasto do formy.
  7. Do nagrzanego piekarnika o temperaturze 160 – 170ºC  pieczemy nasz biszkopt przez około 40-45 minut lub do tzw. suchego patyczka.
  8. Po upieczeniu naszego ciasta wyciągamy je z formy do ostygnięcia.
  9. W między czasie możemy zacząć przygotowywanie płynnego karmelu.
  10. Na patelnię lub garnek o grubym dnie wsypujemy cukier.
  11. Cała zabawa polega na tym, że na początku nie mieszamy! Możemy tylko podnosić patelnię/garnek i obracać go kolistymi ruchami.
  12. Po kilku minutach mogą pojawić nam się kryształy cukru, a od spodu cukier będzie zmieniał barwę na złocisto-brązowy i w tym momencie możemy wkroczyć do akcji z łyżką i rozkruszać kryształy, oraz powoli mieszać.
  13. Gdy nasz cukier całkowicie się rozpuści i stanie się płynny zmniejszamy ogień dodajemy masło oraz zaczynamy energicznie mieszać.
  14. Następnie dodajemy wodę lub mleko, możemy już ściągnąć nasz karmel z ognia i mieszamy dalej, do osiągnięcia jednolitej masy.
  15. Karmel powinien być gęsty o bursztynowym kolorze, w przypadku dodania mleka bursztynowo-mleczny.
  16. Odkładamy go i bierzemy się za ciasto.
  17. Do naszej formy wlewamy mleko (zwykłe wymieszane ze skondensowanym) na wysokość około 0,5 cm.
  18. Spód ciasta nakłuwamy wykałaczką lub widelcem w odstępach około 1 cm i wkładamy do formy.
  19. Nakłuwamy drugą stronę ciasta i wylewamy resztę mleka.
  20. Nakładamy warstwę karmelu i odstawiamy ciasto do lodówki na co najmniej godzinę. Przed włożeniem możemy pokroić na dowolne kawałki.
  21. Ciasto idealnie pasuje do czarnej kawy.

     Smacznego!

Taki skromny kawałek 😉

Efekt końcowy

You Might Also Like

46 komentarzy

  • Reply
    Maciej
    3 listopada 2018 at 10:42

    Daj mi, daj mi, daj mi! Naprawdę wygląda i brzmi apetycznie! =) A z tego co czytam przepis, to wcale nie jest tak łatwo je zrobić. Brawo! I fajnie, że historyczna notka, szanuję =)

    • Reply
      Kamomil
      3 listopada 2018 at 11:31

      Hahaha zapraszam do Poznania 😉
      Niestety tak, jest to dość wymagający przepis, ale warto się pomęczyć dla tej chwili rozkoszy jak juz się go je ;))

  • Reply
    Madka roku
    3 listopada 2018 at 13:45

    Wow, wygląda pysznie! Ale raczej przepis za skomplikowany jak na moje skromne możliwości 🙂

    • Reply
      Kamomil
      3 listopada 2018 at 15:46

      Krok po kroku i się uda, gwarantuje Ci że warto! 🙂

  • Reply
    Milena
    3 listopada 2018 at 14:03

    Musze koniecznie wypróbować. Wygląda apetycznie!

    • Reply
      Kamomil
      3 listopada 2018 at 15:47

      Jest baaardzo dobre :))
      To działaj, powodzenia i smacznego 😉

  • Reply
    Grafy w Podróży
    3 listopada 2018 at 17:53

    Oj, chyba zbyt duża słodkość dla mnie, ciekawe czy w wersji mniej słodkiej też smakuje.

    • Reply
      Kamomil
      3 listopada 2018 at 20:18

      Myślę, że nie będzie to już takie samo, ale można spróbować 😉
      Albo zjeść tylko jeden kawałek :))

  • Reply
    Aleksandra
    3 listopada 2018 at 19:05

    Mmmm! Wygląda przepysznie!

    • Reply
      Kamomil
      3 listopada 2018 at 20:18

      I takie jest, musisz mi uwierzyć na słowo, póki nie spróbujesz 🙂

  • Reply
    Czerwonafilizanka
    3 listopada 2018 at 19:20

    Oj jak ja lubię takie smaki….. Ochotymi narobiłaś…

    • Reply
      Kamomil
      3 listopada 2018 at 20:19

      Haha no to musisz ruszyć do kuchni ;))

  • Reply
    Vai Bewitched
    4 listopada 2018 at 09:25

    Wow, brzmi super i wygląda. Polanie mlekiem i karmelem na pewno dodaje mnóstwo dobrego smaku.

    • Reply
      Kamomil
      4 listopada 2018 at 21:11

      Ojj tak! <3 Musisz kiedyś spróbować 😀

  • Reply
    Ola
    4 listopada 2018 at 09:39

    Wygląda zacnie:) przepis.godny zapisania w ulubionych

    • Reply
      Kamomil
      4 listopada 2018 at 21:01

      Super 🙂 bardzo mi miło :))

  • Reply
    Anne 18
    4 listopada 2018 at 14:02

    Oj bardzo lubię słodkości chętnie bym zjadła. Wygląda smakowicie.

    • Reply
      Kamomil
      4 listopada 2018 at 21:02

      Jeśli lubisz słodkości to na pewno to będzie ciasto dla ciebie, a może stanie się nawet Twoim ulubionym 😀

  • Reply
    Bookendorfina Izabela Pycio
    4 listopada 2018 at 15:37

    Pyszności, chętnie bym skosztowała. 🙂

    • Reply
      Kamomil
      4 listopada 2018 at 19:23

      Troche trzeba w kuchni postać, ale gwarantuję że się opłaca 😀

  • Reply
    Monika
    4 listopada 2018 at 18:45

    Wygląda przepysznie. Chętnie bym wypróbowała 🙂 Karmelu takiego jeszcze nie robiłam, nie znałam takiego sposobu…

    • Reply
      Kamomil
      4 listopada 2018 at 19:22

      Jak się skusisz to daj znać jak wyszło :))

  • Reply
    Nathalie Hope
    5 listopada 2018 at 12:06

    O nie… a miałam być na diecie 😀 No ale kto by się oparł biszkoptowi…

    • Reply
      Kamomil
      5 listopada 2018 at 14:30

      Haha trzeba mieć bardzo silną wole, jeśli chodzi o słodycze to niestety ja jej nie mam :pp

    • Reply
      Kamomil
      5 listopada 2018 at 14:31

      Możesz zrobić sobie „mały” wyjątek ;))

  • Reply
    Anna
    5 listopada 2018 at 12:37

    Jeśli coś ma w swym składzie karmel to ja się piszę na 100%. Uwielbiam co karmelowe. Ostatnio robiłam nawet karmel z mleka kokosowego. Poezja smaku!Polecam.

    • Reply
      Kamomil
      5 listopada 2018 at 14:32

      A ja za to mam słabość do wszystkiego co jest kokosowe! Poproszę przepis 😀

  • Reply
    krystynabozenna
    5 listopada 2018 at 13:10

    O mamo !
    Jeść mi się zachciało 🙂
    Bardzo ciekawe cisto,chociaż trochę trzeba się przy nim narobić 🙂

    • Reply
      Kamomil
      5 listopada 2018 at 14:33

      To się zgadza, ale gwarantuje że opłaca się poświecić ten czas w kuchni ;))

  • Reply
    Marta
    5 listopada 2018 at 13:15

    Huh, ale słodzinka! 😀 Nie na moje możliwości, ale wygląda bardzo apetycznie. 🙂 Podsunę Mamie, ona bardziej lubi takie słodkości.

    • Reply
      Kamomil
      5 listopada 2018 at 14:34

      Haha co za sprytny pomysł ;))
      Trzymam kciuki żeby mama się podjęła ;))

    • Reply
      Monika
      6 lipca 2019 at 15:10

      Jakiego rozmiaru blaszki użyłaś?;)

      • Reply
        Kamomil
        7 lipca 2019 at 13:07

        Ja piekłam w okrągłej o średnicy ok 24 cm, a potem przycinałam trochę mniejszej w kształcie serca 😉

  • Reply
    Ami-chan
    5 listopada 2018 at 13:47

    Bedę złodziejem, ukradnę przepis i upiekę. A co tam, że w boczki troszkę pójdzie. Będzie nowy rok, nowe postanowienia to schudnę 😀

    • Reply
      Kamomil
      5 listopada 2018 at 14:36

      A proszę bardzo! Bierz go 😀 Bardzo się cieszę, jak nie zjesz całej blachy to dużo w boczki nie pójdzie ;))
      Smacznego 🙂

  • Reply
    Aleksandra Załęska
    5 listopada 2018 at 14:04

    Wygląda smakowicie ? moja mam swego czasu bardzo podobne ciasto robiła z mlekiem skondensowanym i śmietanką 30% ?

    • Reply
      Kamomil
      5 listopada 2018 at 14:39

      To może Twoja mama zapoczątkowała to ciasto! ;)))

  • Reply
    Honorata
    5 listopada 2018 at 20:52

    O takim cieście nie słyszałam, ale z najsłodszych uwielbiam baklavę.

    • Reply
      Kamomil
      6 listopada 2018 at 21:39

      Ojj tak baklava ma coś w sobie (nie mówię tu o syropie cukrowym :P) też ją uwielbiam 🙂

  • Reply
    Żona Nieidealna
    15 listopada 2018 at 23:38

    Rzeczywiście brzmi, wygląda i zapewne smakuje nieziemsko. Przepis, jak dla mnie, wydaje się skomplikowany, ale dla takiego smaku warto się potrudzić ? PS. jak nie będę umiała zrobić to zaproszę Cię do pomocy bo też jestem z Poznania ?

    • Reply
      Kamomil
      18 listopada 2018 at 14:06

      Hahaha no pewnie! Ale nie pomogę Ci zjeść, bo ostatnio przesadzam z cukrem ;)) No chyba, że malutki kawałeczek hahaha 😉
      Pozdrawiam 🙂

  • Reply
    Ola
    24 listopada 2018 at 13:58

    Wygląda na prosty w wykonaniu:) ale pierwszy raz o nim słyszę:)

    • Reply
      Kamomil
      28 listopada 2018 at 13:40

      Jest troszkę wymagający jak dla mnie, bo ja nie jestem dobrym cukiernikiem, ale jak ja dałam radę ;)) To każdy zrobi! 🙂

  • Reply
    Anna Es
    12 sierpnia 2019 at 06:43

    Dziękuję za przepis. Wczoraj wróciłam z Albanii i zastanawiałam jak zrobić ten pyszny deser od którego tak bardzo się uzależniłam?

    • Reply
      Kamomil
      12 sierpnia 2019 at 09:57

      Widzę, że nie tylko ja jestem jego miłośniczką,cieszę się bardzo.
      Udanego pieczenia i potem jedzenia ??

  • Reply
    OnionMan
    15 września 2019 at 12:30

    Z OSM Gostyń jest mleko skondensowane oraz mleko skondensowane słodzone. Oba są dobre do przyrządzenia trilece.

Leave a Reply