Jeśli lubicie słodkie desery, to ten przepis będzie dla Was. Jest to próba odtworzenia mojego ulubionego bałkańskiego ciasta TRILECE. Właściwie to nie takiego Bałkańskiego, bo swoje korzenia ma z Meksyku. W latach 40 XX wieku firma Nestle na opakowaniu mleka skondensowanego umieściła przepis na ciasto o nazwie „Tres leches”, czyli trzy mleka. Ciasto to zyskało bardzo dużą popularność w Ameryce Łacińskiej, dalej zawędrowało do dwóch pozostałych Ameryk, aż po Wyspy Kanaryjskie i w końcu jakimś cudem trafiło do Albanii i Macedonii!

Jakie jest to ciasto ?

Po naciśnięciu łyżeczką z ciasta wylewa się mleko, a z góry spływa karmel, brzmi nieziemsko co? ;)) Jak na bałkański deser przystało jest przesłodki, z sarkastyczną nutą mówię, że oni jedzą słodkie desery, by osłodzić sobie gorzkie życie. Ale przejdźmy co przepisu:

Potrzebujemy:

 

Ja do wykonania ciasta użyłam mleka Panda zakupionego w Albanii, naszym odpowiednikiem jest mleko skondensowane.
  • 6 jajek
  • 1 szklanka mąki (najlepiej przesiać ją przez sitko)
  • 1 szklanka cukru (można dać ¾)
  • opakowanie cukru wanilinowego albo odrobina ekstraktu waniliowego
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 800 ml mleka 3,2%
  • 4-5 łyżkek mleka skondensowanego
  • kawałek papieru do pieczenia

W przepisie powinno być jeszcze jedno mleko, starałam się znaleźć odpowiednik w Polsce i jedyne co by się nadawało to śmietanka 30% jeśli nie liczycie kalorii to śmiało możecie dodać, ja jednak nie zaszalałam tak bardzo.

 

Do płynnego karmelu:

  • szklanka cukru
  • około 1/3 szklanka wody lub mleka
  • 250 gram masła

 

Przygotowanie:

  1. Na początku oddzielamy żółtka od białek.
  2. Do dużej miski wlewamy białka i ubijamy na sztywną pianę.
  3. Gdy piana z białek będzie gotowa dodajemy stopniowo cukier- cały czas używając miksera.
  4. Następnie stopniowo dodajemy żółtka zmniejszając obroty miksera.
  5. Po połączeniu jajecznej masy wsypujemy powoli mąkę z proszkiem do pieczenia, mieszamy energicznie drewnianą łyżką, lub na bardzo małych obrotach robota kuchennego.
  6. Naszą tortownicę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy nasze ciasto do formy.
  7. Do nagrzanego piekarnika o temperaturze 160 – 170ºC  pieczemy nasz biszkopt przez około 40-45 minut lub do tzw. suchego patyczka.
  8. Po upieczeniu naszego ciasta wyciągamy je z formy do ostygnięcia.
  9. W między czasie możemy zacząć przygotowywanie płynnego karmelu.
  10. Na patelnię lub garnek o grubym dnie wsypujemy cukier.
  11. Cała zabawa polega na tym, że na początku nie mieszamy! Możemy tylko podnosić patelnię/garnek i obracać go kolistymi ruchami.
  12. Po kilku minutach mogą pojawić nam się kryształy cukru, a od spodu cukier będzie zmieniał barwę na złocisto-brązowy i w tym momencie możemy wkroczyć do akcji z łyżką i rozkruszać kryształy, oraz powoli mieszać.
  13. Gdy nasz cukier całkowicie się rozpuści i stanie się płynny zmniejszamy ogień dodajemy masło oraz zaczynamy energicznie mieszać.
  14. Następnie dodajemy wodę lub mleko, możemy już ściągnąć nasz karmel z ognia i mieszamy dalej, do osiągnięcia jednolitej masy.
  15. Karmel powinien być gęsty o bursztynowym kolorze, w przypadku dodania mleka bursztynowo-mleczny.
  16. Odkładamy go i bierzemy się za ciasto.
  17. Do naszej formy wlewamy mleko (zwykłe wymieszane ze skondensowanym) na wysokość około 0,5 cm.
  18. Spód ciasta nakłuwamy wykałaczką lub widelcem w odstępach około 1 cm i wkładamy do formy.
  19. Nakłuwamy drugą stronę ciasta i wylewamy resztę mleka.
  20. Nakładamy warstwę karmelu i odstawiamy ciasto do lodówki na co najmniej godzinę. Przed włożeniem możemy pokroić na dowolne kawałki.
  21. Ciasto idealnie pasuje do czarnej kawy.

     Smacznego!

Taki skromny kawałek 😉
Efekt końcowy

39 komentarzy

  1. Rzeczywiście brzmi, wygląda i zapewne smakuje nieziemsko. Przepis, jak dla mnie, wydaje się skomplikowany, ale dla takiego smaku warto się potrudzić 😁 PS. jak nie będę umiała zrobić to zaproszę Cię do pomocy bo też jestem z Poznania 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *