Zupa z kurczakiem, jajkiem i cytryną, czyli „Supë pulë me vezë e limon” po albańsku.

Mam dla Was przepis na bardzo nietypową, ale smaczna zupę. Swoją wyjątkowość zawdzięcza jajku i cytrynie, które się do niej dodaje, brzmi dość dziwnie, ale smakuje pysznie. Musicie sprawdzić sami! Idealna na jesienny obiad i gdy zaczyna Cię brać przeziębienie 😉 Myślę, że niedzielny rosół również nadawałby się jako baza do tej zupy, zacznij wtedy od punktu 3. Potrzebujemy: 2 skrzydełka z kurczaka i 2 dwie pałki 2 litry wody 1 duża marchewka duża cebula 1 jajko cytryna garść ryżu pół pęczka natki pietruszki sól i pieprz do smaku   Jak zrobić? Do garnka wlewamy wodę i wkładamy naszego kurczaka, gotujemy na wolnym ogniu, około 45 minut. W między czasie możemy pokroić marchewkę i cebule oraz posiekać pietruszkę. Do miseczki wbijamy jajko, dodajemy szczyptę soli i roztrzepujemy widelcem, następnie rozkrajamy cytrynę, wyciskamy z niej sok i powoli dodajemy do jajka. Gdy kurczak stanie się miękki wyciągamy go z naszego wywaru. Odkładamy go na chwilę, by ostygnął. Następnie oddzielamy mięso od kości i wrzucamy z powrotem do garnka, dodajemy także pokrojoną marchewkę, cebulę (można je wcześniej lekko podsmażyć na patelni) oraz garść ryżu. Dodajemy także sól i pieprz według uznania i połowę naszej natki pietruszki. Gotujemy na średnim ogniu przez 30 … Czytaj dalej Zupa z kurczakiem, jajkiem i cytryną, czyli „Supë pulë me vezë e limon” po albańsku.