Albania Kuchnie świata

Zupa z kurczakiem, jajkiem i cytryną, czyli “Supë pulë me vezë e limon” po albańsku.

Mam dla Was przepis na bardzo nietypową, ale smaczna zupę. Swoją wyjątkowość zawdzięcza jajku i cytrynie, które się do niej dodaje, brzmi dość dziwnie, ale smakuje pysznie. Musicie sprawdzić sami! Idealna na jesienny obiad i gdy zaczyna Cię brać przeziębienie 😉

Myślę, że niedzielny rosół również nadawałby się jako baza do tej zupy, zacznij wtedy od punktu 3.

Potrzebujemy:

  • 2 skrzydełka z kurczaka i 2 dwie pałki
  • 2 litry wody
  • 1 duża marchewka
  • duża cebula
  • 1 jajko
  • cytryna
  • garść ryżu
  • pół pęczka natki pietruszki
  • sól i pieprz do smaku

 

Jak zrobić?

  1. Do garnka wlewamy wodę i wkładamy naszego kurczaka, gotujemy na wolnym ogniu, około 45 minut.
  2. W między czasie możemy pokroić marchewkę i cebule oraz posiekać pietruszkę.
  3. Do miseczki wbijamy jajko, dodajemy szczyptę soli i roztrzepujemy widelcem, następnie rozkrajamy cytrynę, wyciskamy z niej sok i powoli dodajemy do jajka.
  4. Gdy kurczak stanie się miękki wyciągamy go z naszego wywaru. Odkładamy go na chwilę, by ostygnął.
  5. Następnie oddzielamy mięso od kości i wrzucamy z powrotem do garnka, dodajemy także pokrojoną marchewkę, cebulę (można je wcześniej lekko podsmażyć na patelni) oraz garść ryżu.
  6. Dodajemy także sól i pieprz według uznania i połowę naszej natki pietruszki.
  7. Gotujemy na średnim ogniu przez 30 minut lub do momentu, gdy ryż i warzywa będą miękkie.
  8. Na sam koniec dodajemy nasze jajko z cytryną, robimy to powoli jednocześnie mieszając. 

Po tym czasie zupa powinna być gotowa!

Nakładamy na talerze, posypujemy pietruszką i gotowe, smacznego!

 

You Might Also Like

19 komentarzy

  • Reply
    Paulina Sosur
    29 października 2018 at 07:15

    Takiej zupy jeszcze nie robiłam, kiedyś musi być ten pierwszy raz 🙂

    • Reply
      Kamomil
      29 października 2018 at 07:23

      Trzeba być otwartym na nowe smaki, wiec super 🙂
      Daj znać jak zrobisz 🙂

  • Reply
    Iza D
    29 października 2018 at 07:27

    Hmmm zupa z jajkiem brzmi ciekawie 😛

    • Reply
      Kamomil
      3 listopada 2018 at 09:09

      Polecam spróbować :))

    • Reply
      Kamomil
      3 listopada 2018 at 09:10

      Jak najbardziej ciekawie ;)) musisz spróbować 😉

  • Reply
    Aleksandra Bohojło / Esencja
    29 października 2018 at 10:35

    Trochę kojarzy mi się z tajskim i jest spoko 🙂

    • Reply
      Kamomil
      3 listopada 2018 at 09:13

      A z czymś konkretnym? Bo jestem ciekawa 😉

  • Reply
    Vai Bewitched
    29 października 2018 at 10:37

    Cytryny w zupie to ja jeszcze nie spotkałam. 🙂 Ciekawe!

    • Reply
      Kamomil
      3 listopada 2018 at 09:14

      Ja przedtem też nie, ale warto być otwartym na nowości ;))

  • Reply
    Candy Pandas
    29 października 2018 at 10:50

    Wygląda bardzo smakowicie taka rozgrzewająca zupka 🙂

    • Reply
      Kamomil
      3 listopada 2018 at 09:14

      Dokładnie tak :))

  • Reply
    Lu
    29 października 2018 at 12:38

    Czy to się nie waży? Jakieś dodatkowe uwagi co do ostrożności (dla niegotujacych)?

    • Reply
      Kamomil
      3 listopada 2018 at 12:17

      Nie, bez obaw. Kwas cytrynowy zawarty w cytrynie denaturuje białko z jajka, uda się, trzeba tylko podawać powoli ;))
      powodzenia 🙂

  • Reply
    krystynabozenna
    5 listopada 2018 at 13:26

    Z cytryną nie jadłam , pysznie brzmi , a w dodatku jestem głodna 🙂

    • Reply
      Kamomil
      5 listopada 2018 at 14:35

      Może masz rosól z niedzielnego obiadu? Możesz spróbować 🙂

  • Reply
    Grafy w podróży
    5 listopada 2018 at 20:04

    Czuję danie trochę w stylu znanej u nas potrawki z gotowanego kurczaka. Chyba dobre połączenie smaków.

    • Reply
      Kamomil
      6 listopada 2018 at 21:41

      Mi bardzo smakuje 🙂 Polecam spróbować 🙂

  • Reply
    Alabastrowa Herbata
    9 listopada 2018 at 20:57

    Nie słyszałam o tej zupie ale wygląda pysznie. Zawiera wszystko co lubię: jajko, marchew i mojego ukochanego kurczaka. 🙂

    • Reply
      Kamomil
      11 listopada 2018 at 16:20

      Cieszę się bardzo, to masz pomysł na obiad 🙂
      Smacznego 🙂

Leave a Reply