Mam dla Was przepis na bardzo nietypową, ale smaczna zupę. Swoją wyjątkowość zawdzięcza jajku i cytrynie, które się do niej dodaje, brzmi dość dziwnie, ale smakuje pysznie. Musicie sprawdzić sami! Idealna na jesienny obiad i gdy zaczyna Cię brać przeziębienie 😉
Myślę, że niedzielny rosół również nadawałby się jako baza do tej zupy, zacznij wtedy od punktu 3.
Potrzebujemy:
- 2 skrzydełka z kurczaka i 2 dwie pałki
- 2 litry wody
- 1 duża marchewka
- duża cebula
- 1 jajko
- cytryna
- garść ryżu
- pół pęczka natki pietruszki
- sól i pieprz do smaku
Jak zrobić?
- Do garnka wlewamy wodę i wkładamy naszego kurczaka, gotujemy na wolnym ogniu, około 45 minut.
- W między czasie możemy pokroić marchewkę i cebule oraz posiekać pietruszkę.
- Do miseczki wbijamy jajko, dodajemy szczyptę soli i roztrzepujemy widelcem, następnie rozkrajamy cytrynę, wyciskamy z niej sok i powoli dodajemy do jajka.
- Gdy kurczak stanie się miękki wyciągamy go z naszego wywaru. Odkładamy go na chwilę, by ostygnął.
- Następnie oddzielamy mięso od kości i wrzucamy z powrotem do garnka, dodajemy także pokrojoną marchewkę, cebulę (można je wcześniej lekko podsmażyć na patelni) oraz garść ryżu.
- Dodajemy także sól i pieprz według uznania i połowę naszej natki pietruszki.
- Gotujemy na średnim ogniu przez 30 minut lub do momentu, gdy ryż i warzywa będą miękkie.
- Na sam koniec dodajemy nasze jajko z cytryną, robimy to powoli jednocześnie mieszając.
Po tym czasie zupa powinna być gotowa!
Nakładamy na talerze, posypujemy pietruszką i gotowe, smacznego!
19 komentarzy
Paulina Sosur
29 października 2018 at 07:15Takiej zupy jeszcze nie robiłam, kiedyś musi być ten pierwszy raz 🙂
Kamomil
29 października 2018 at 07:23Trzeba być otwartym na nowe smaki, wiec super 🙂
Daj znać jak zrobisz 🙂
Iza D
29 października 2018 at 07:27Hmmm zupa z jajkiem brzmi ciekawie 😛
Kamomil
3 listopada 2018 at 09:09Polecam spróbować :))
Kamomil
3 listopada 2018 at 09:10Jak najbardziej ciekawie ;)) musisz spróbować 😉
Aleksandra Bohojło / Esencja
29 października 2018 at 10:35Trochę kojarzy mi się z tajskim i jest spoko 🙂
Kamomil
3 listopada 2018 at 09:13A z czymś konkretnym? Bo jestem ciekawa 😉
Vai Bewitched
29 października 2018 at 10:37Cytryny w zupie to ja jeszcze nie spotkałam. 🙂 Ciekawe!
Kamomil
3 listopada 2018 at 09:14Ja przedtem też nie, ale warto być otwartym na nowości ;))
Candy Pandas
29 października 2018 at 10:50Wygląda bardzo smakowicie taka rozgrzewająca zupka 🙂
Kamomil
3 listopada 2018 at 09:14Dokładnie tak :))
Lu
29 października 2018 at 12:38Czy to się nie waży? Jakieś dodatkowe uwagi co do ostrożności (dla niegotujacych)?
Kamomil
3 listopada 2018 at 12:17Nie, bez obaw. Kwas cytrynowy zawarty w cytrynie denaturuje białko z jajka, uda się, trzeba tylko podawać powoli ;))
powodzenia 🙂
krystynabozenna
5 listopada 2018 at 13:26Z cytryną nie jadłam , pysznie brzmi , a w dodatku jestem głodna 🙂
Kamomil
5 listopada 2018 at 14:35Może masz rosól z niedzielnego obiadu? Możesz spróbować 🙂
Grafy w podróży
5 listopada 2018 at 20:04Czuję danie trochę w stylu znanej u nas potrawki z gotowanego kurczaka. Chyba dobre połączenie smaków.
Kamomil
6 listopada 2018 at 21:41Mi bardzo smakuje 🙂 Polecam spróbować 🙂
Alabastrowa Herbata
9 listopada 2018 at 20:57Nie słyszałam o tej zupie ale wygląda pysznie. Zawiera wszystko co lubię: jajko, marchew i mojego ukochanego kurczaka. 🙂
Kamomil
11 listopada 2018 at 16:20Cieszę się bardzo, to masz pomysł na obiad 🙂
Smacznego 🙂