Mam dla Was przepis na bardzo nietypową, ale smaczna zupę. Swoją wyjątkowość zawdzięcza jajku i cytrynie, które się do niej dodaje, brzmi dość dziwnie, ale smakuje pysznie. Musicie sprawdzić sami! Idealna na jesienny obiad i gdy zaczyna Cię brać przeziębienie 😉

Myślę, że niedzielny rosół również nadawałby się jako baza do tej zupy, zacznij wtedy od punktu 3.

Potrzebujemy:

  • 2 skrzydełka z kurczaka i 2 dwie pałki
  • 2 litry wody
  • 1 duża marchewka
  • duża cebula
  • 1 jajko
  • cytryna
  • garść ryżu
  • pół pęczka natki pietruszki
  • sól i pieprz do smaku

 

Jak zrobić?

  1. Do garnka wlewamy wodę i wkładamy naszego kurczaka, gotujemy na wolnym ogniu, około 45 minut.
  2. W między czasie możemy pokroić marchewkę i cebule oraz posiekać pietruszkę.
  3. Do miseczki wbijamy jajko, dodajemy szczyptę soli i roztrzepujemy widelcem, następnie rozkrajamy cytrynę, wyciskamy z niej sok i powoli dodajemy do jajka.
  4. Gdy kurczak stanie się miękki wyciągamy go z naszego wywaru. Odkładamy go na chwilę, by ostygnął.
  5. Następnie oddzielamy mięso od kości i wrzucamy z powrotem do garnka, dodajemy także pokrojoną marchewkę, cebulę (można je wcześniej lekko podsmażyć na patelni) oraz garść ryżu.
  6. Dodajemy także sól i pieprz według uznania i połowę naszej natki pietruszki.
  7. Gotujemy na średnim ogniu przez 30 minut lub do momentu, gdy ryż i warzywa będą miękkie.
  8. Na sam koniec dodajemy nasze jajko z cytryną, robimy to powoli jednocześnie mieszając. 

Po tym czasie zupa powinna być gotowa!

Nakładamy na talerze, posypujemy pietruszką i gotowe, smacznego!

 

19 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *