Na szczycie moich kulinarnych faworytów rywalizuje kuchnia włoska, o której mogliście przeczytać tu: https://kamomil.pl/2018/02/22/wloski-smak-czyli-makaronlove/ oraz grecka!

Ta druga jednak chyba bliższa memu sercu. Pomimo, że do Grecji jest kawałek drogi to często się tam przenoszę, jak nie do Mykonos- czyli tawerny w centrum Poznania (Plac Wolności 14), to organizuję sobie ucztę w domu!

Poczuj greckie klimaty w Mykonos

Zawsze gdy zatęsknię za klimatem wakacji odwiedzam Tawernę Mykonos. Grecka muzyka, przestrzeń tego miejsca daje nam wrażenie, jakbyśmy faktycznie siedzieli w restauracji przy Morzu Jońskim. Szef kuchni to Grek, który doskonale potrafi przenieść prawdziwe greckie smaki na talerz.

Podstawą dań jest mięso, owoce morza i ryby, najczęściej do tego podawane są ręcznie robione frytki albo pieczone ziemniaki. Na Waszym stole nie zabraknie też pieczywa i oliwy. Co oferuje nam kuchnia grecka?

  • choriataki czyli sałatka wiejska, w Polsce lepiej znana pod nazwą sałaki greckiej, w oryginale składa się z pomidorów, ogórków, papryki, sera feta, oregano i oliwy
  • tzatziki jogurt z dodatkiem ogórka, czosnku i oliwy
  • melidzanosalata– pasta z pieczonych bakłażanów i jogurtu
  • dolmadakia– mini gołąbki w liściach winogron
  • midia tiganita– smażone małże
  • midia saganaki– małże w sosie pomidorowym
  • mousaka– zapiekanka z ziemniaków, bakłażanów nadziewana mięsem i beszamelem
  • papoutsakia– faszerowane bakłażany z mięsem
  • tomates piperies gemistes– pomidory i papryki faszerowane ryzem
  • gigantes– fasola zapiekana z pomidorami
  • stifado– wołowina duszona w cebuli
  • tiropitakia– pierożki z ciasta filo z fetą
  • spanakopitakia– pierożki z ciata filo z szpiankiem
  • souvlaki chirino– szaszłyk z wieprzowiny
  • souvlaki kotopoulo– szaszłyk z kurczaka
  • patates tiganites– frytki
  • ellinikos kafes– kawa po grecku

Kuchnia grecka należąca do śródziemnomorskiej, uważana jest za jedną z najzdrowszych na świecie, ze względu na dużą ilość świeżych warzyw i wysokiej jakości oliwy z oliwek, bo przecież oliwa to życie 😉

Królują tutaj przystawki, czyli meze, serwowane za ciepło i na zimno. Ja przepadam za tymi pierwszymi, moje ulubione to grillowany ser halloumi, trójkąciki ciasta filo faszerowane szpinakiem i fetą, kotleciki z jagnięciny, krewetki albo pasta z bakłażanów.

Kawa.

Kawa po grecku- ellinikos kafes – ελληνικός καφές. Przygotowanie tego kofeinowego napóju nie różni się niczym innym od kawy po turecku, ale przecież (w przeszłości) okupowana Grecja nie nazwałaby w ten sposób kawy, więc nazywają ją po swojemu.

Do przygotowania potrzebny jest tygielek (ciężko dostępny w polskich sklepach, za to podczas greckich wakacji będzie idealną pamiątką) zwany briki- μπρίκι. Do tego rodzaju parzenia, ziarna muszą być bardzo mocno zmielone. O zaparzeniu kawy świadczy powstanie delikatnej pianki, jest to ten moment w którym ściągamy tygielek z ognia i przelewamy naszą kawę do małej filiżanki.

Kawę w Grecji piję się powoli, to co że jest mała, ale po co się śpieszyć, tam nie ma takiego czegoś jak pośpiech. W Grecji króluje zasada siga-siga, czyli powoli, powoli. Czytałam kiedyś, że właściciel jednej z kawiarni w Grecji, wyzywał jednego ze swoich gości, (który espresso wypił na „łyka”) że nie chce widzieć go nigdy więcej, bo tutaj nie piję się tak kawy.

W gorące dni do picia nadają się kawy mrożone. Najpopularniejsze to freddo espresso– espresso z kostkami lodu i  freddo cappuccino – espresso z dodatkiem gęstej pianki z mleka – afrogala (αφρόγαλα), ale też frappe, czyli kawa rozpuszczalna ubita z cukrem, lód i jak kto lubi mleko.

Co warto zjeść:

Meze zesto-  półmisek mięs z grilla – soutzoukakia, polędwiczki wieprzowe, greckie kiełbaski z porem, szaszłyk z kurczaka, comber jagnięcy – podawany z pitą, tzaztikami, frytkami i sałatką

Gyros hirinos- grecki gyros wieprzowy podawany z pitą, tzatzikami i domowymi frytkami
Sałata z burakami i kozim serem- podana na mixie sałat z granatem i sosem balsamicznym

Fakes – zupa z soczewicy i pomidorów podawana z fetą i oliwkami
Tomatosoupa – zupa z pomidorów doprawiona bazylią, serwowana z musem jogurtowo-śmietanowym

Keftedakia – kuleczki z mięsa mielonego doprawione miętą podawane z grillowaną pitą

Souvlaki kotopoulo – szaszłyk z kurczaka z pitą i tzatzikami + frytki

Soutzoukakia me haloumi- kotleciki mielone wołowo-jagnięce faszerowane serem haloumi i przyprawione kuminem podawane z pitą i tzatzikami

Śniadanie w greckim stylu

Co my tu mamy, propozycja 1:

  • kawa! plus baklava
  • sałata z serem feta i sosem balsamicznym
  • jajko sadzone
  • pieczywo z serem kozim i wędliną
  • przewodnik po Grecji

Propozycja 2:

  • cappuccino
  • mało grecki, ale smaczny croissant
  • sałatka z oliwkami i fetą
  • ulubione kanapki
  • książka z Grecja w tle

Propozycja 3:

  • grecki jogurt z suszonymi figami/malinami, chałwą i orzechami
  • grecka muzyka
  • gazeta z greckim

Propozycja 4:

  • mix wszystkiego, zamiast kawy- herbata i sok pomarańczowy, a dodatkowo 3 rodzaje faszerowanych papryk

Obiad

Risotto z owocami morza

Składniki:

  • opakowanie ryżu arborio
  • mix owoców morza
  • 1 mała cebula (drobno pokrojona)
  • 1-2 ząbki czosnku (drobno pokrojone)
  • 0,5 l wywaru warzywnego, opcjonalnie wywar z kostki rosołowej
  • 50-60 ml białego, wytrawnego wina
  • ok. 70 g masła
  • oliwa z oliwek
  • sól, świeżo zmielony pieprz
  • garść natki pietruszki

Przygotowanie:

Owoce morza płuczemy pod wodą, na rozgrzaną patelnię wrzucamy cebulę i czosnek, po zeszkleniu dodajemy owoce morza i smażymy je kilka minut, uważamy by nie stały się gumowe. Następnie przekładamy na talerz, a na tą samą patelnię wsypujemy ryż, mieszamy do momentu gdy będzie zmieniać barwę z przeźroczystej na białą, w tym momencie wlewamy wino do patelni. Gdy wino wyparuje dolewamy nasz wywar i cały czas mieszamy, po paru minutach sprawdzamy, czy ryż stał się miękki i dodajemy nasze wcześniej usmażone owoce morza i kawałki masła, delikatnie mieszamy.  Następnie przekładamy na talerze i dodajemy świeżo pokrojoną natkę pietruszki. Smacznego!

Dużo inspiracji i pyszności w kuchni!

 

 

98 komentarzy

  1. O wow! Jak obszerna grecka fotorelacja 🙂 Ale mi narobiłaś ochoty na te wszystkie warzywka i sery… Na Twoich zdjęciach wyglądają obłędnie! Bardzo przydatne informacje zawarłaś w poście. Lecąc do Grecji, wydrukuję sobie ten post i będę miała ściągawkę w restauracji 😉

  2. Siosta leci do Greci za tydzien wię przywiezie nam troche dobroci ja uwielbiam tzatziki nic więcej do strzęcia mi nie potrzeba. Dobrze że i w naszym kraju powstaja takie klimatyczne miejsca.

    GOSIA
  3. Rok temu zupełnie spontanicznie wylądowałam w Grecji na weekend. Nie była to miejscowość z ofert biur podróży, ale wszystko było bardzo naturalne, nie pod turystów. Trafiłam do tawerny przy targu rybnym i powiem Ci szczerze – nie da się u nas oddać tego smaku, bo niestety nie mamy dostępu do tych ryb i owoców morza w tak świeżej formie 🙁 Pozostaje więc faktycznie iść do greckiej restauracji i zjeść to, co podają… będzie pewnie pysznie, ale mimo wszystko warto do Grecji wrócić 😉

  4. Grecka kuchnia jest wyjątkowa i bardzo smaczna. Fajnie dowiedzieć się czegoś więcej, tym bardziej, że jeśli niektóre potrawy, których nie próbowałem smakują równie dobrze jak wyglądają, to warto je spróbować. Fantastyczny wpis, pełen greckiego klimatu. 🙂

  5. Ja muszę stwierdzić, że jestem bardzo ograniczona kulinarnie :)) Nigdy do końca nie wyrosłam z bycia „niejadkiem”, niewiele rzeczy mi smakuje, nawet polskich, nie mówiąc już o zagranicznych kuchniach. Przechodzi mnie dreszcz, gdy słyszę słowo „małża” 😀

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *