Grecja Kuchnie świata

Grecka uczta w Poznaniu i w Twoim domu.

Na szczycie moich kulinarnych faworytów rywalizuje kuchnia włoska, o której mogliście przeczytać tu: https://kamomil.pl/2018/02/22/wloski-smak-czyli-makaronlove/ oraz grecka!

Ta druga jednak chyba bliższa memu sercu. Pomimo, że do Grecji jest kawałek drogi to często się tam przenoszę, jak nie do Mykonos- czyli tawerny w centrum Poznania (Plac Wolności 14), to organizuję sobie ucztę w domu!

Poczuj greckie klimaty w Mykonos

Zawsze gdy zatęsknię za klimatem wakacji odwiedzam Tawernę Mykonos. Grecka muzyka, przestrzeń tego miejsca daje nam wrażenie, jakbyśmy faktycznie siedzieli w restauracji przy Morzu Jońskim. Szef kuchni to Grek, który doskonale potrafi przenieść prawdziwe greckie smaki na talerz.

Podstawą dań jest mięso, owoce morza i ryby, najczęściej do tego podawane są ręcznie robione frytki albo pieczone ziemniaki. Na Waszym stole nie zabraknie też pieczywa i oliwy. Co oferuje nam kuchnia grecka?

  • choriataki czyli sałatka wiejska, w Polsce lepiej znana pod nazwą sałaki greckiej, w oryginale składa się z pomidorów, ogórków, papryki, sera feta, oregano i oliwy
  • tzatziki jogurt z dodatkiem ogórka, czosnku i oliwy
  • melidzanosalata– pasta z pieczonych bakłażanów i jogurtu
  • dolmadakia– mini gołąbki w liściach winogron
  • midia tiganita– smażone małże
  • midia saganaki– małże w sosie pomidorowym
  • mousaka– zapiekanka z ziemniaków, bakłażanów nadziewana mięsem i beszamelem
  • papoutsakia– faszerowane bakłażany z mięsem
  • tomates piperies gemistes– pomidory i papryki faszerowane ryzem
  • gigantes– fasola zapiekana z pomidorami
  • stifado– wołowina duszona w cebuli
  • tiropitakia– pierożki z ciasta filo z fetą
  • spanakopitakia– pierożki z ciata filo z szpiankiem
  • souvlaki chirino– szaszłyk z wieprzowiny
  • souvlaki kotopoulo– szaszłyk z kurczaka
  • patates tiganites– frytki
  • ellinikos kafes– kawa po grecku

Kuchnia grecka należąca do śródziemnomorskiej, uważana jest za jedną z najzdrowszych na świecie, ze względu na dużą ilość świeżych warzyw i wysokiej jakości oliwy z oliwek, bo przecież oliwa to życie 😉

Królują tutaj przystawki, czyli meze, serwowane za ciepło i na zimno. Ja przepadam za tymi pierwszymi, moje ulubione to grillowany ser halloumi, trójkąciki ciasta filo faszerowane szpinakiem i fetą, kotleciki z jagnięciny, krewetki albo pasta z bakłażanów.

Kawa.

Kawa po grecku- ellinikos kafes – ελληνικός καφές. Przygotowanie tego kofeinowego napóju nie różni się niczym innym od kawy po turecku, ale przecież (w przeszłości) okupowana Grecja nie nazwałaby w ten sposób kawy, więc nazywają ją po swojemu.

Do przygotowania potrzebny jest tygielek (ciężko dostępny w polskich sklepach, za to podczas greckich wakacji będzie idealną pamiątką) zwany briki- μπρίκι. Do tego rodzaju parzenia, ziarna muszą być bardzo mocno zmielone. O zaparzeniu kawy świadczy powstanie delikatnej pianki, jest to ten moment w którym ściągamy tygielek z ognia i przelewamy naszą kawę do małej filiżanki.

Kawę w Grecji piję się powoli, to co że jest mała, ale po co się śpieszyć, tam nie ma takiego czegoś jak pośpiech. W Grecji króluje zasada siga-siga, czyli powoli, powoli. Czytałam kiedyś, że właściciel jednej z kawiarni w Grecji, wyzywał jednego ze swoich gości, (który espresso wypił na “łyka”) że nie chce widzieć go nigdy więcej, bo tutaj nie piję się tak kawy.

W gorące dni do picia nadają się kawy mrożone. Najpopularniejsze to freddo espresso– espresso z kostkami lodu i  freddo cappuccino – espresso z dodatkiem gęstej pianki z mleka – afrogala (αφρόγαλα), ale też frappe, czyli kawa rozpuszczalna ubita z cukrem, lód i jak kto lubi mleko.

Co warto zjeść:

Meze zesto-  półmisek mięs z grilla – soutzoukakia, polędwiczki wieprzowe, greckie kiełbaski z porem, szaszłyk z kurczaka, comber jagnięcy – podawany z pitą, tzaztikami, frytkami i sałatką

Gyros hirinos- grecki gyros wieprzowy podawany z pitą, tzatzikami i domowymi frytkami
Sałata z burakami i kozim serem- podana na mixie sałat z granatem i sosem balsamicznym

Fakes – zupa z soczewicy i pomidorów podawana z fetą i oliwkami
Tomatosoupa – zupa z pomidorów doprawiona bazylią, serwowana z musem jogurtowo-śmietanowym

Keftedakia – kuleczki z mięsa mielonego doprawione miętą podawane z grillowaną pitą

Souvlaki kotopoulo – szaszłyk z kurczaka z pitą i tzatzikami + frytki

Soutzoukakia me haloumi- kotleciki mielone wołowo-jagnięce faszerowane serem haloumi i przyprawione kuminem podawane z pitą i tzatzikami

Śniadanie w greckim stylu

Co my tu mamy, propozycja 1:

  • kawa! plus baklava
  • sałata z serem feta i sosem balsamicznym
  • jajko sadzone
  • pieczywo z serem kozim i wędliną
  • przewodnik po Grecji

Propozycja 2:

  • cappuccino
  • mało grecki, ale smaczny croissant
  • sałatka z oliwkami i fetą
  • ulubione kanapki
  • książka z Grecja w tle

Propozycja 3:

  • grecki jogurt z suszonymi figami/malinami, chałwą i orzechami
  • grecka muzyka
  • gazeta z greckim

Propozycja 4:

  • mix wszystkiego, zamiast kawy- herbata i sok pomarańczowy, a dodatkowo 3 rodzaje faszerowanych papryk

Obiad

Risotto z owocami morza

Składniki:

  • opakowanie ryżu arborio
  • mix owoców morza
  • 1 mała cebula (drobno pokrojona)
  • 1-2 ząbki czosnku (drobno pokrojone)
  • 0,5 l wywaru warzywnego, opcjonalnie wywar z kostki rosołowej
  • 50-60 ml białego, wytrawnego wina
  • ok. 70 g masła
  • oliwa z oliwek
  • sól, świeżo zmielony pieprz
  • garść natki pietruszki

Przygotowanie:

Owoce morza płuczemy pod wodą, na rozgrzaną patelnię wrzucamy cebulę i czosnek, po zeszkleniu dodajemy owoce morza i smażymy je kilka minut, uważamy by nie stały się gumowe. Następnie przekładamy na talerz, a na tą samą patelnię wsypujemy ryż, mieszamy do momentu gdy będzie zmieniać barwę z przeźroczystej na białą, w tym momencie wlewamy wino do patelni. Gdy wino wyparuje dolewamy nasz wywar i cały czas mieszamy, po paru minutach sprawdzamy, czy ryż stał się miękki i dodajemy nasze wcześniej usmażone owoce morza i kawałki masła, delikatnie mieszamy.  Następnie przekładamy na talerze i dodajemy świeżo pokrojoną natkę pietruszki. Smacznego!

Dużo inspiracji i pyszności w kuchni!

 

 

You Might Also Like

103 komentarze

  • Reply
    Ada
    12 lipca 2018 at 08:40

    Uwielbiam grecką kuchnie, więc z pewnością skorzystam z Twojego przepisu.

  • Reply
    Kinga Ł
    12 lipca 2018 at 10:02

    To chyba jedna z najstarszych knajp w Poznaniu a ja nigdy tam nie byłam, chyba muszę nadrobić 🙂 Post bardzo ciekawy 🙂

  • Reply
    Bookendorfina Izabela Pycio
    12 lipca 2018 at 12:26

    Wiele potrwa z greckiej kuchni przeszło do naszego menu. 🙂

    • Reply
      Kamomil
      14 lipca 2018 at 18:36

      No to bardzo smacznie 😉

  • Reply
    Lidka
    12 lipca 2018 at 13:37

    O wow! Jak obszerna grecka fotorelacja 🙂 Ale mi narobiłaś ochoty na te wszystkie warzywka i sery… Na Twoich zdjęciach wyglądają obłędnie! Bardzo przydatne informacje zawarłaś w poście. Lecąc do Grecji, wydrukuję sobie ten post i będę miała ściągawkę w restauracji 😉

    • Reply
      Kamomil
      14 lipca 2018 at 18:36

      Bardzo miło mi to czytać, ciesze się bardzo 🙂
      W takim razie życzę niezapomnianych wspomnień w Grecji i samych przepysznych dań <3

  • Reply
    Turkusowa
    12 lipca 2018 at 14:02

    Jakie piękne te zdjęcia! Jedzonko i naczynia 😀

  • Reply
    Marta K
    12 lipca 2018 at 18:12

    Ależ mi smaka narobilaś! Zjadłabym najlepiej wszystkiego po trochu! Żałuję, że mam tak daleko do Poznania, muszę koniecznie poszukać czegoś podobnego bliżej Warszawy 🙂

  • Reply
    GOSIA
    12 lipca 2018 at 21:28

    Siosta leci do Greci za tydzien wię przywiezie nam troche dobroci ja uwielbiam tzatziki nic więcej do strzęcia mi nie potrzeba. Dobrze że i w naszym kraju powstaja takie klimatyczne miejsca.

    • Reply
      Kamomil
      14 lipca 2018 at 18:32

      To ale jej zazdroszczę! Gdzie dokładnie? 🙂
      Ojj tam, chociaż na chwilę można się tam przenieść 😉

  • Reply
    Karolina / Nasze Bąbelkowo
    13 lipca 2018 at 05:45

    Świetne, bardzo klimatyczne wnętrze – i niesamowicie apetyczne propozycje kulinarne 🙂

  • Reply
    Żyć nie umierać
    13 lipca 2018 at 10:45

    Ja bardziej wolę kuchnię włoską, choć z tych dań, które tu pokazałaś, to bym a chęcią kilku też spróbowała!

    • Reply
      kamilabrzozowska95@gmail.com
      14 lipca 2018 at 09:33

      Co do kuchni włoskiej to u mnie też ją znajdziesz 😉
      Cieszę się, że jednak z greckiej coś Ci się podobało, co byś spróbowała? 🙂

  • Reply
    Candy Pandas
    14 lipca 2018 at 10:11

    Wszystko wygląda tak apetycznie 😀 Chciałybyśmy szczególnie spróbować baklavy ale oryginalnej, nie takiej z marketu 🙂

  • Reply
    Ania
    14 lipca 2018 at 10:13

    Rok temu zupełnie spontanicznie wylądowałam w Grecji na weekend. Nie była to miejscowość z ofert biur podróży, ale wszystko było bardzo naturalne, nie pod turystów. Trafiłam do tawerny przy targu rybnym i powiem Ci szczerze – nie da się u nas oddać tego smaku, bo niestety nie mamy dostępu do tych ryb i owoców morza w tak świeżej formie 🙁 Pozostaje więc faktycznie iść do greckiej restauracji i zjeść to, co podają… będzie pewnie pysznie, ale mimo wszystko warto do Grecji wrócić 😉

  • Reply
    Natalia
    14 lipca 2018 at 10:21

    Jak tylko będę w Poznaniu z pewnością zajrzę 😉

  • Reply
    Paula
    14 lipca 2018 at 10:23

    Świetny wpis i te piękne zdjęcia:-)

  • Reply
    Aldona
    14 lipca 2018 at 18:42

    Nie byłam w Grecji i wstyd się przyznać – nie znam greckiej kuchni. Ale pewnie bym ją polubiła. To chyba podobne smaki do kuchni śródziemnomorskiej?

    • Reply
      Kamomil
      14 lipca 2018 at 19:12

      Dokładnie tak! :)) Kuchnia grecka jest częścią kuchni śródziemnomorskiej 🙂

  • Reply
    Kasia
    14 lipca 2018 at 20:47

    Generalnie jak dla mnie grecka nie może się równać z włoska ale te sery greckie… cudowne!

    • Reply
      Kamomil
      14 lipca 2018 at 21:27

      Obie te kuchnie są u mnie na podium 😉

  • Reply
    swiat karinki
    15 lipca 2018 at 09:06

    Uwielbiam grecką kuchnie i knajpy.

    • Reply
      Kamomil
      15 lipca 2018 at 11:08

      Super 🙂 a co najbardziej?

  • Reply
    Kinga Kulczycka
    15 lipca 2018 at 11:16

    Doceniam grecką kuchnie jednak włoska…yymmm 🙂 jest na pierwszym miejscu. 🙂

    • Reply
      Kamomil
      15 lipca 2018 at 19:42

      Czyli makarony i pizza wygrywa? 😉 nie jesteś jedyna 🙂

  • Reply
    Czarna Skrzynka
    15 lipca 2018 at 11:17

    Ja aktualnie jestem w hiszpańskich klimatach, ale Grecja (?)… kto wie (?)… może w przyszłym roku? 🙂

    • Reply
      Kamomil
      15 lipca 2018 at 19:42

      Oooo ale Hiszpania, też ma pyszną kuchnię. Ich tapas rządzą! ;D

  • Reply
    Klaudia
    15 lipca 2018 at 17:44

    greckie jedzonko tez mi bardzo smakuje

    • Reply
      Kamomil
      15 lipca 2018 at 19:42

      Bardzo się cieszę 🙂

  • Reply
    Beata Herbata
    16 lipca 2018 at 09:37

    Fajny tekst 🙂 zwłaszcza, że uwielbiam Grecję i grecką kuchnię i oprócz mięsa biorę wszystko!

    • Reply
      Kamomil
      16 lipca 2018 at 11:13

      Bardzo mnie to cieszy :))
      Ja ostatnio staram się ograniczyć spożycie mięsa, idzie mi to całkiem nieźle 🙂

  • Reply
    www.job-choice.net
    16 lipca 2018 at 09:48

    Piękne miejsce, można poczuć się choć odrobinę, jak na wakacjach.

  • Reply
    MATT
    16 lipca 2018 at 09:52

    Grecka kuchnia jest wyjątkowa i bardzo smaczna. Fajnie dowiedzieć się czegoś więcej, tym bardziej, że jeśli niektóre potrawy, których nie próbowałem smakują równie dobrze jak wyglądają, to warto je spróbować. Fantastyczny wpis, pełen greckiego klimatu. 🙂

    • Reply
      Kamomil
      17 lipca 2018 at 19:39

      Dziękuje bardzo :))
      To co idziesz teraz coś ugotować? Czy kupujesz bilet do Grecji? 😀

  • Reply
    Dorota
    16 lipca 2018 at 10:51

    Nigdy nie byłam w Grecji ale chociażby ze względu na jedzenie mogłabym tam zamieszkać 😉 Wszystko wygląda i brzmi pysznie i tak jak lubię

    • Reply
      Kamomil
      17 lipca 2018 at 19:38

      Też mogłabym tam mieszkać <3

  • Reply
    Justyna
    16 lipca 2018 at 11:24

    Wszystko wygląda przepysznie 🙂

  • Reply
    Magdalena Dudek
    16 lipca 2018 at 11:29

    Nie znam szczególnie greckiej kuchni, ale sądzę, że bym ją polubiła.

    • Reply
      Kamomil
      16 lipca 2018 at 11:38

      MYślę, że każdy znajdzie coś dla siebie 🙂

  • Reply
    green goodies
    16 lipca 2018 at 12:38

    Kuchnia grecka również należy do moich ulubionych. Dania wyglądają wspaniałe! Jak tylko będę w okolicy to na pewno tu zajrzę! 🙂

    • Reply
      Kamomil
      17 lipca 2018 at 19:35

      Świetnie! Smacznego :))

  • Reply
    ProstaQchnia
    16 lipca 2018 at 19:26

    Przy tym deszczu za oknem dzięki Tobie trochę poczułam słońca. Świetne zdjęcia. Z chęcią bym spróbowała nie których potraw.

    • Reply
      Kamomil
      17 lipca 2018 at 19:34

      Bardzo mnie to cieszy 🙂
      Zmykaj do kuchni i działaj!

  • Reply
    Kasia
    16 lipca 2018 at 21:33

    Do Grecji jeszcze nie dotarłam, ale wakacje na południu Albanii wspominam bardzo dobrze i bardzo smakowicie. A po Twoim poście jeszcze bardziej mam smaka na Grecję 🙂

  • Reply
    Dominika
    16 lipca 2018 at 22:09

    Dla odmiany przejdę na grecką kuchnie! 😀

  • Reply
    Bookendorfina Izabela Pycio
    17 lipca 2018 at 06:53

    Spokojnie mogłabym przerzucić się na greckie smaki. 🙂

  • Reply
    Danka
    18 lipca 2018 at 12:49

    Miałam okazję tam jeść, czesto przechodzę i mile wspominam. Jedzonko dobre, no i wystrój rodem z Grecji:-)

  • Reply
    Justyna
    18 lipca 2018 at 13:25

    zjadła bym te pyszności

  • Reply
    Krauziaki.pl
    18 lipca 2018 at 22:46

    Wspaniałe miejsce, godne odwiedzenia i spróbowania wszystkich potraw.

  • Reply
    Odjechanestudia
    20 lipca 2018 at 08:14

    Szczerze powiem wszystko wygląda smacznie aż zgłodniałam

    • Reply
      Kamomil
      22 lipca 2018 at 10:56

      Jest baardzo smaczne 🙂

  • Reply
    Hej depresjo
    20 lipca 2018 at 08:45

    Ja muszę stwierdzić, że jestem bardzo ograniczona kulinarnie :)) Nigdy do końca nie wyrosłam z bycia “niejadkiem”, niewiele rzeczy mi smakuje, nawet polskich, nie mówiąc już o zagranicznych kuchniach. Przechodzi mnie dreszcz, gdy słyszę słowo “małża” 😀

    • Reply
      Kamomil
      22 lipca 2018 at 10:55

      Myślę, że i tak znalazłabyś coś dla siebie 🙂

  • Reply
    Inspirująca XL-ka
    20 lipca 2018 at 08:56

    Piękne miejsce. Też bardzo lubię restauracje tematyczne. A przepisy chętnie wypróbuję, bo to zdecydowanie moje kubki smakowe.

    • Reply
      Kamomil
      22 lipca 2018 at 10:55

      To bardzo się cieszę 🙂 Smacznego!

  • Reply
    Izabela
    20 lipca 2018 at 09:15

    Aż zgłodniałam na widok tych pyszności 😀 Czas na siga-siga 😉 Podoba mi się to podejście, szkoda, że ciągle o nim zapominam 😉

    • Reply
      Kamomil
      22 lipca 2018 at 10:54

      Niestety tak, ale to chyba przez naszą mentalność ;/

  • Reply
    Olek
    20 lipca 2018 at 09:18

    Po zdjęciach i opisie wnioskuję, że jest to prawdziwa namiastka Grecji w Polsce. Świetnie, że istnieją takie miejsca nad Wisłą.

    • Reply
      Kamomil
      22 lipca 2018 at 10:54

      Zgadza się 🙂 Nad Wartą, bo to w Poznaniu 😉

  • Reply
    Gabi
    20 lipca 2018 at 10:08

    Mega post, taki rozwinięty. . Aż mam ochotę polecieć do Grecji! 😍

    ps. porobiłam sobie kilka screenów, mam nadzieję, że się nie gniewasz 😘

    • Reply
      Kamomil
      22 lipca 2018 at 10:53

      jak miło :)) ależ skąd, nie ma sprawy 😉

  • Reply
    Monika
    23 lipca 2018 at 09:56

    Kuchnia grecka to moje klimaty, lubie miete i rowniez czetso dodaje do mies i ryb, bardzo fajna miejscowka 🙂

    • Reply
      Kamomil
      18 września 2018 at 01:03

      Tak to świetne połączenie 🙂

  • Reply
    Dagmara
    23 lipca 2018 at 10:01

    Zdecydowanie wole kuchnie włoską – makarony, pizza – to moja miłość. Z greckiej kuchni ewentualnie sałatkę grecką, lecz bez oliwek.

  • Reply
    Hanna
    23 lipca 2018 at 10:59

    Bardzo apetyczny wpis 🙂 Nie wyobrażam sobie śniadania bez sałatki z oliwkami i fetą, a z restauracyjnego menu skusiłabym się najchętniej na pierożki 🙂

    • Reply
      Kamomil
      18 września 2018 at 01:01

      Warzywa to podstawa każdego dania 🙂
      Swoją drogą też bym je zjadła ;))

  • Reply
    Marta
    23 lipca 2018 at 13:24

    Bardzo lubię i Grecję, i grecką kuchnię. 😉 Większość przytaczanych przez Ciebie potraw znam i bardzo lubię, a teraz przez Ciebie chce mi się baklavy. 😀

    • Reply
      Kamomil
      11 września 2018 at 15:57

      Baklavy nigdy dość! 😉 Trzeba coś z tym zrobić, smacznego ;))

  • Reply
    Newenglandblog.pl
    23 lipca 2018 at 14:30

    Bardzo lubię kuchnię grecką. Już wiem, gdzie wpadnę na obiadek jak będę następnym razem w Poznaniu.

    • Reply
      Kamomil
      11 września 2018 at 15:56

      Super, daj znać co co dobrego zjadłaś 🙂

  • Reply
    Mili
    23 lipca 2018 at 14:39

    Czesto odwiedzalismy w Paryzu grecka restauracje, ale od kiedy przeszlismy na wegetariaznim to maly tam dla nas jest wybor.

    • Reply
      Kamomil
      11 września 2018 at 15:54

      Nie no jakieś smaczki zawszę się znajdą, wiadomo ograniczone ale i tak pychoty 🙂

  • Reply
    Olga Kłos
    23 lipca 2018 at 17:49

    Ajjj, no nic tylko podziwiać i zajadać! Super zestawiłaś większość, jak nie wszystkie, potrawy greckie. Część z nich znałam, a o części usłyszałam pierwszy raz.

    • Reply
      Kamomil
      11 września 2018 at 15:53

      Cieszę się że poznałaś bardziej tą kuchnie 😉

  • Reply
    Julita
    23 lipca 2018 at 22:16

    Bardzo klimatyczne miejsce, a dania wyglądają niesamowicie apetycznie 🙂

  • Reply
    Ewa
    25 lipca 2018 at 08:33

    Wygląda przepysznie <3

  • Reply
    ragus
    30 lipca 2018 at 12:51

    To wszystko wygląda pięknie i smakowicie.
    Czekam na kolejny post 🙂

    • Reply
      Kamomil
      11 września 2018 at 15:42

      Biorę się do pracy 🙂

  • Reply
    Stazyjka
    1 sierpnia 2018 at 09:26

    Ale mi smaku narobiłaś! Jak będę w Poznaniu, to na pewno wpadnę do tej tawerny!

    • Reply
      Kamomil
      11 września 2018 at 15:41

      Daj znać, to wyskoczymy razem! ;))

  • Reply
    Madka roku
    1 sierpnia 2018 at 15:14

    Bardzo lubię grecką kuchnię, narobiłaś mi smaka 😉 a do Poznania kawałek! Muszę coś poszukać bliżej.

    • Reply
      Kamomil
      11 września 2018 at 15:41

      Albo sama pobuszować w kuchni! 🙂

  • Reply
    webgrim.pl
    18 sierpnia 2018 at 14:36

    Bardzo ciekawe dania.Czekam na kolejny post i oby tak dalej 🙂

    • Reply
      Kamomil
      11 września 2018 at 15:40

      Dziękuje, wróciłam z długiej podróży i biorę się do pracy! 😉

  • Reply
    Aneta
    12 września 2018 at 07:50

    Tak nie dawno rozmawialiśmy z mężem na tema kuchni świata. I stwierdziliśmy, że naszą ulubioną byłaby mieszanka z różnych krajów, gdyż prawie w każdej mamy swoje ulubione dania, smaki, czy przyprawy. 🙂

    • Reply
      Kamomil
      18 września 2018 at 01:00

      Dokładnie tak 🙂 Ta różnorodność daje szansę, by każdy mógł znaleść coś dobrego dla siebie 🙂

  • Reply
    podstawy niemieckiego
    20 września 2018 at 11:44

    Świetnie wyglądają te potrawy. Skorzystam i odwiedzę ten lokal. Pozdrawiam

  • Reply
    Zwykła Matka
    12 października 2018 at 17:15

    Mieszkam pod Poznaniem, ale w tej restauracji jeszcze nie byłam 🙂 Marzę, by kiedys odwiedzić Grecję!

    • Reply
      Kamomil
      18 października 2018 at 02:00

      Mały przedsmak masz właśnie tam, ale wiadomo w Grecji inny klimaty i wszystko super świeże. Trzymam kciuki żebyś kiedyś odwiedziła ten kraj 🙂

  • Reply
    krystynabozenna
    5 listopada 2018 at 14:00

    Najgorsze jest to ,że nie lubię owoców morza.
    I jak tu poznać kuchnię grecką ??

    • Reply
      Kamomil
      5 listopada 2018 at 14:38

      Ojj kochana kuchnia grecka to nie tylko owoce morza 😉
      Przepyszna mussaka z bakłażanem i ziemniakami, małe gołąbki zawinięte w liście winogron, gyros z pitą, sałaty z serem feta, wybór jest naprawdę ogromny i znajdziesz coś dla siebie :))

Leave a Reply