Kuchnia włoska to jedna z moich ulubionych. Gdy byłam w Rzymie codziennie na obiad jadłam makaron, a na kolację pizzę. Będąc we Włoszech nie czuję się żadnych wyrzutów sumienia, po takich dawkach węglowodanów, bo jedzenie jest przepyszne. Niedawno miałam przyjemność uczestniczyć w kursie kulinarnym, co było jednym z moich większych marzeń. Najbardziej nie mogłam doczekać się warsztatów z makaronów, które tak uwielbiam. Zrobienie samemu makaronu od postaw to było coś 🙂 Materiały z jakich korzystałam by stworzyć ten post pochodzą właśnie z tego kursu umiejętności zawodowych z zakresie kucharza. Dziękuje za możliwość wykorzystania materiałów jak i uczestnictwa w całym projekcie 🙂
Makarony.
Jak zrobić ciasto na makron?
Receptury na makaron są przekazywane z pokolenia na pokolenie, ale ich główne składniki to: mąka pszenna durum i woda, czasem też jajko. Wszystko zależy od mąki, to ona nadaje kolor, smak i strukturę.
Potrzebujemy:
- na jedna porcję 100 gram mąki durum-semolina
- 1 jajko
- woda
Na stolice wysypujemy mąkę, na środku robimy dołek i tam wbijamy jajko, zaczynamy ugniatać i dodawać wodę (jest to trochę czasochłonne). Wyrobione ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy. Teraz możemy czytać dalej 😉
Tak całkiem serio, gdy ciasto odpocznie około 30 minut, rozwałkowujemy je, zwijamy w rulon i kroimy na wybraną szerokość. Nazwa makaronu zależna będzie od szerokości:
- najszerszy jest pappardelle,
- fettuccine,
- tagliatelle,
- tagliolini
- najwęższy linguine.
Semolina.
Królowa wśród mąka na makaron, otrzymana z ziaren pszenicy durum, wykonuje
się z niej również kus-kus. Największą ciekawostką jest to, że 100g suchego makaronu to 330 kcal, ale podczas gotowania makaron pochłania wodę i zwiększa swoją objętość, dlatego porcja 100 gramów ugotowanego makaronu to już tylko 11o kcal.
Podanie makaronu:
- Pasta asciutta (pastasciutta)- ugotowany makaron podawany z sosem/dodatkami
- Pasta al brodo- makaron w zupie
- Pasta al forno- makaron zapiekany (np. lasange, canneloni)
Tradycja.
W miejscowości San Marino od 1860 roku istnieje wytwórnia makaronów Morelli. Obecnie 5 pokolenie wykonuje ten zawód z ogromną pasją. Trend na zdrową żywność przyczynił się do przełomu w tym biznesie, czyli powstania makaronu z zarodków ziaren zbóż. Zarodek stanowi część ziarna i to w nim magazynują się najcenniejsze składniki odżywcze. W tradycyjnej produkcji zarodki są usuwane z mąki dlatego, że bardzo ciężko utrzymać ich świeżość i długi czas przydatności do spożycia. W wytwórni Morelii do najwyżej jakości semoliny z pszenicy durum dodaje się zarodki ziarna tworząc w ten sposób nową jakoś mąki, stając się w ten sposób prawdziwym rarytasem na rynku. Składa się na to również ręcznie zagniatane ciasto, które suszy się przez 36 godzin w temperaturze 45-50 stopni C i to właśnie dzięki temu zachowane są najlepsze walory smakowe.
Rodzaje makaronów. Najsłynniejsze włoskie pasty.
Pasty występują w wielu odmianach i kształtach, podaje się że jest ich 310 wariacji, ale znane są one po 1300 nazwami, zależne to jest od lokalizacji. Przykładem na to jest makaron typu cavatelli, czyli lekko zawinięte do środka, podłużne płatki makaronu, występuje pod 28 różnymi nazwami, zależnymi od regionu i miasta.
- Aglio, Olio e Pepperoncino: spaghetii, oliwa z oliwek, czosnek i chilli
- Al Nero Di Seppia: spaghetti, oliwa z oliwek, atrament kałamarnicy, białe wino, pomidory, ew. owoce morza, pietruszka, czosnek, chilli
- Al Pangrattato: długi makaron np. spaghetti/tagliatelle, oliwa z oliwek, okruszki czerstwego chleba, skórka cytrynowa, parmezan. ew. anchovies, czosnek, pietruszka, czarny pieprz
- Alfredo: fettuccine, masło, parmezan, śmietanka kremówka, gałka muszkatołowa, pieprz
- Alla Vodka: penne, pomidory, śmietana, wódka, ew. boczek, parmezan, cebula
- Alle Vongole: spaghetti, pomiory, małże, białe wino, śmietana kremówka, czosnek, pietruszka, czarny pieprz
- Amatriciana: spaghetti, pomidory, boczek, pecorino, czosnek, pieprz czarny, chilli
- Arabiata: peene. pomidory, czosnek, chilli
- Bolognese: spaghetii/tagliatellee/cannelloni,lasagne, pomidory, mięso mielone wołowe, boczek, marchew, seler, białe wino, parmezan, ew. trochę mleka/ śmietanki, cebula, czosnek
- Carbonara: spaghetti, fettuccine, surowe jajka, boczek (pancetta) pecorino, ew. śmietana kremówka, pieprz, czosnek
- Ciceri e tria: tagliatelle, oliwa z oliwek, ciecierzyca, cebula, seler, marchew, ew. pomidory koktajlowe, pietruszka, czosnek, liście laurowe
- Di Noci: długi makaron np: linguine, spaghetti, oliwa z oliwek, orzechy włoskie, śmietanka kremówka, parmezan lub ricotta, czosnek, pieprz czarny
- Fagioloi: macaroni/ditalini, oliwa z oliwek, fasola, pomidory/bulion, cebula, czosnek, przyprawy ściśle nieokreślne
- Napoli/Neapolitana: spaghetti, pomidory, czosnek, cebula, czerwone wino, parmezan, oregano, dużo bazyli
- Puttanesca: spaghetti/linguine, pomidory, anchovies, czarne oliwki, kapary, chilli, czosnek, pietruszka
- Quattro Formaggi: zazw. penne, masło, sery: parmezan, pecorino, grana padano, gruyere, fontina, mozzarella, gorgonzola, taleggio etc, mleko lub śmietana kremówka, pieprz czarny, ew. czosnek, pietruszka, gałka muszkatołowa
- Rosa: spaghetti: pomidory, cebula, parmezan, ew. łosoś wędzony i śmietana, czosnek, bazylia, szczypiorek
Najprostsze, ale jakie pyszne:
Spaghetti Aglio Olio e Peperonico
Składniki na 2 porcje:
- 200 g makaronu spaghetti
- 1 papryczka chilli/jalapeno
- 6 ząbków czosnku
- natka pietruszki ilość według uznania
- parmezan do posypania
- 150 ml oliwy z oliwek
Jak zrobić?
Makaron wrzucany do osolonej, gotującej się wody. Czosnek kroimy w plasterki, papryczkę drobno siekamy. Na patelnie wlewamy olej, dodajemy czosnek i chilli, czekamy do zarumienienia czosnku, wszystko robimy na małym ogniu. Musimy uważać, aby nie spalić czosnku, ponieważ wtedy staje się gorzki. Wrzucamy ugotowany makaron, mieszamy i zostawiamy na minutę. Następnie wykładamy na talerze, posypujemy pietruszką i startym parmezanem. Gotowe!
Tagliatelle z czerwonym pesto, pomidorami cherry i świeżym szpinakiem
Składniki na 2 porcje:
- 200 g makaronu
- pół cebuli
- 100 ml oliwy
- 2 łyżki czerwonego pesto
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 6-8 pomidorków cherry
- ząbek czosnku
- 60 g świeżego szpinaku
- sól, pieprz
- parmezan do posypania
- jeśli mamy to bulion
Wykonanie:
Do gotującej osolonej wody, wrzucamy makaron i gotujemy al dente. Na patelni z olejem smażymy pokrojoną cebulę, następnie dodajemy rozkrojone na pół pomidorki, koncentrat i pesto. Dodajemy odrobinę bulionu lub wody. Kolejnie wrzucamy posiekany czosnek i szpinak. Doprawiamy solą i pieprzem. Ugotowany makaron wrzucamy na patelnie, dokładnie mieszamy. Podajemy na talerz i posypujemy parmezanem.
Raviloli z ricotta i szpinakiem
Składniki na 2 porcje:
- 150 g świeżego szpinaku
- 100 g serka ricotta
- 1 duże jajko
- ząbek czosnku
- gałka muszkatołowa
- pieprz najlepiej świeżo zmielony, sól
- 1 jako do smarowania ciasta
- 250-300 gram świeżego ciasta makaronowego
Wykonanie:
Umyty szpinak sparz we wrzątku przez 30 sekund, przełóż następnie do zimnej wody, odsącz i bardzo drobno posiekaj. Wymieszaj w misce z ricotta, jajkiem i drobno posiekanym czosnkiem. Dodaj świeżo zmielony pieprz, sól i szczyptę gałki muszkatołowej. Ciasto na makaron rozwałkuj na bardzo cienkie, uformuj prostokąty o długości około 10 cm. Nakładaj farsz w odstępach po 3 cm, w te odstepy użyj roztrzepanego jajka i posmaruj je, następnie nakryj kolejnym prostokątem ciasta w taki sposób by nie pozostało powietrze. Delikatnie dociśnij ciasto palcami by je skleić. Potnij ciasto na kwadraty z nadzieniem po środku. Wrzuć ravioli do gotującej, osolonej wody i gotuj przez około 4-5 minut. Delikatnie wyjmij z wody łyżką cedzakową i połóż na talerze. Podawaj z startym serem.
Do tego lampa wina i kolacja gotowa, dajcie znać gdy spróbujecie przygotować któryś z tych makaronów. Zaproszenie na degustację jak najbardziej przyjmuję 😉
Buon appetito!
50 komentarzy
Artur
23 lutego 2018 at 09:41Bardzo ciekawy artykuł, już wiem co dzisiaj na obiad 🙂
kamilabrzozowska95@gmail.com
24 lutego 2018 at 10:51Dziękuje 🙂 to super! Który najbardziej się spodobał?
Bartusiowy Blog / Dorota Ziołkowska
25 lutego 2018 at 10:27Narobiłaś mi apetytu na domowy makaron 🙂 Już dawno nie robiłam, a taki zrobiony samodzielnie smakuje całkiem inaczej niż ten ze sklepu…
kamilabrzozowska95@gmail.com
13 marca 2018 at 20:27Ojj zgadza się, to jest zupełnie coś innego! Przepysznego :))
AP
25 lutego 2018 at 10:36Mniam, aż ślinka cieknie 🙂 Uwielbiam makarony, sama też czasami się pokuszę o przygotowanie ciasta na makaron w domowym zaciszu i jest obłędne, zupełnie inne niż to „sklepowe”. A teraz mam kolejne przepisy do wytestowania 😉
kamilabrzozowska95@gmail.com
13 marca 2018 at 20:28Domowy wygrywa! 🙂
To smacznego 😉
Trendy Mama
25 lutego 2018 at 11:00Uwielbiam włoską kuchnię i Italię 🙂 Ja akurat miałam przyjemność próbować specjałów we Florencji, Weronie i Wenecji. Pizza, lody, tiramisu oraz makarony pycha! Plus wino! Trendy Mama
Natalia Róża Świat Tomskiego
25 lutego 2018 at 11:24O, nie, ale pyszności! Koniecznie muszę zrobić ten z czerwonym pesto! Już jestem głodna.
kamilabrzozowska95@gmail.com
13 marca 2018 at 20:29On jest obłędny 😉 To smacznego!
SmileyProject
25 lutego 2018 at 11:27Świetny pomysł na dzisiejszy obiad :D! Zdecydowanie wypróbuję 😀
Mayka.ok
25 lutego 2018 at 13:25Uwielbiam włoską kuchnię, nie mogę się doczekać podróży do Włoch 😀
ola
25 lutego 2018 at 13:39wygląda przepysznie 🙂
krystynabozenna
26 lutego 2018 at 10:13Fantastyczny artykuł, dawno tak ciekawego i wyczerpującego na temat makaronów nie czytałam, bardzo interesujące 😉 Niby się wie , a jednak jest dobrze poczytać 🙂
kamilabrzozowska95@gmail.com
26 lutego 2018 at 20:35Bardzo mi miło, dziękuje 🙂
Wiolka
27 lutego 2018 at 11:50Uwielbiam wloska kuchnie…. mmmm… 🙂
Ania
27 lutego 2018 at 12:09Na co dzień unikam glutenu więc po takich postach robię się dość wygłodniała 😀 Ale to idealna inspiracja na cheat meala. Swoją drogą, makaron Alla Vodka strasznie mnie rozśmieszył.
Jess
27 lutego 2018 at 13:59Hej 🙂 ale pycha! narobias mi smaka, tez lubie przywozic z podrózy przepisy!
Aleksandra Sajecka
27 lutego 2018 at 14:54Twój post to ogromna skarbnica wiadomości odnośnie makaronu, który z pewnością smakuje o niebo lepiej niż ten dostępny w sklepach. Czas wypróbować przepis! 🙂
kamilabrzozowska95@gmail.com
27 lutego 2018 at 17:21Bardzo mi miło 🙂 daj znać jak Ci wyszło i smacznego!
Magda M. blog
28 lutego 2018 at 09:55To wpis zdecydowanie dla mnie, uwielbiam Włochy, ich kuchnię, a makaron w szczególności <3
Ola
28 lutego 2018 at 10:17Trafiłaś w moje gusta 🙂 Makarony uwielbiam i mogłabym jeść kilogramami ;p A Spaghetti Aglio Olio e Peperonico to mój numer jeden! Uwielbiam ten pikantny smak i połączenie parmezanu z pietruszką.
Klaudia
28 lutego 2018 at 11:45Mimo, że Włochy nie są moim ulubionym krajem, to od ich jedzenia jestem uzależniona. Pizze mogłabym jeśc codziennie, makarony z resztą tak samo 🙂 Pozdrawiam
Być mamą - Gabi
28 lutego 2018 at 18:11Moje dzieci nie tolerują glutenu, dlatego pewnie też nie wykorzystam Twojego postu, a szkoda, bo wygląda przepysznie, a ja kocham makarony ?.
Ania
4 marca 2018 at 15:42Uwielbiam Włochy i ich makarony 🙂 i też zastawiam się nad wpisem o daniach włoskich 😉 u nas częstym daniem jest ravioli, spaghetti carbonara oraz penne ze szpinakiem i serami 🙂
Angelika F
5 marca 2018 at 11:15Uwielbiam makarony, ale nigdy nie odważyłam się zrobić je sama… chętnie skorzystam z Twojego przepisu w najbliższym czasie:)
Just Food Therapy
5 marca 2018 at 11:21Super artykuł! 🙂 Tylko pozazdrościć wyprawy 🙂
Karolina M
5 marca 2018 at 11:45Trafiłam na post w idealnym momencie! Właśnie szukam przepisu na dzisiejszy, makaronowy obiad! 🙂
Pozdrawiam,
https://buszujwkuchni.com 🙂
SmileyProject
11 marca 2018 at 11:11Ojojojoj! Na pewno pychotka 😀
Minimalistic Girl
12 marca 2018 at 19:20Też uwielbiam kuchnię włoską, ale muszę przyznać, że nie zdawałam sobie sprawy, że istnieje aż tyle rodzajów makaronów 🙂 Nie bez powodu mówią na nich makaroniarze 😀
kamilabrzozowska95@gmail.com
13 marca 2018 at 18:44ojj zgadza się, tacy królowie makaronu! 🙂
kamilabrzozowska95@gmail.com
13 marca 2018 at 19:24Tak, włosi to królowie makaronu 😀
Katarzyna Mirek
13 marca 2018 at 10:22Jak dobrze, że do ciebie trafiłam! Kocham makarony i zapiszę sobie te Twoje pomysły na pasty do makaronu
kamilabrzozowska95@gmail.com
13 marca 2018 at 18:35jak mi miło, bardzo się cieszę i smacznego 🙂
Ania W
26 kwietnia 2018 at 09:15Uwielbiam włoska kuchnie, więc chętnie spróbuję 🙂
kamilabrzozowska95@gmail.com
2 maja 2018 at 19:55Smacznego! 😉
swiat karinki
28 kwietnia 2018 at 09:15Uwielbiam makarony mogła bym je jeść ciągle, ale mój mąż nie podziela mojej miłości 🙁
kamilabrzozowska95@gmail.com
2 maja 2018 at 19:53ojj tam, samej też można jeść z przyjemnością 😉
ModestVagabond
6 maja 2018 at 10:32Totalnie uwielbiam wszelkie makarony i mogłabym zajadać się tylko nimi.
Emilia
2 lipca 2018 at 12:54Super wpis i fajne, proste i pyszne przepisy 🙂 A taki domowy makaron musi być cudowny 🙂
kamilabrzozowska95@gmail.com
2 lipca 2018 at 13:08I jest! Jeśli jesteś fanką makaronów to polecam go kiedyś zrobić :))
Sandra
2 lipca 2018 at 13:23Ja jestem wielka fanka makaronów 🙂
kamilabrzozowska95@gmail.com
3 lipca 2018 at 13:52ja też 🙂 jaki jest Twój ulubiony?
Klaudia
2 lipca 2018 at 13:48Bardzo duża dawka wiedzy o makaronach. Makaron pod każdą postacią jest genialny ale tak jak z pizza mniej znaczy więcej. Czasem najprostszy przepis potrafi zaskoczyć swoim smakiem. Będę do Ciebie wracać bardzo mi się spodobał Twój wpis.
kamilabrzozowska95@gmail.com
4 lipca 2018 at 01:48Siła tkwi w prostocie :))
Dań znać jak już coś z tego ugotujesz 😉 smacznego!
green goodies
2 lipca 2018 at 19:02Bardzo ciekawy wpis 🙂 uwielbiam makarony w każdej postaci, mogłabym jeść je na okrągło 🙂
kamilabrzozowska95@gmail.com
4 lipca 2018 at 01:46Ja też! <3 dla bilansu jakaś sałatka albo ciasto- hahaha ;))
Bookendorfina Izabela Pycio
2 października 2018 at 06:26Uwielbiamy makarony, jak wiele dań można z nich wyczarować. 🙂
Kamomil
2 października 2018 at 13:20Masz jakiś ulubiony? 🙂
Travel Bug
29 maja 2019 at 06:52Uwielbiam makaron i wszystko co związane z włoską kuchnią. Zapewne dlatego, że moja siostra przez 10 lat mieszkała koło Neapolu i byłam tam stałą bywalczynią. Nie zdawałam sobie sprawy, że Włosi potrafią zrobić makaron ze wszystkim-łącznie z ziemniakami. Do tej pory nie odważyłam się jednak, żeby samej zrobić makaron, ale chętnie wypróbuję Twój przepis:)
Kamomil
29 maja 2019 at 09:27Ja też jestem makaroniara <3 We Włoszech czułabym się jak w raju, ale pewnie bym przytyła :PP
Koniecznie jest to bardzo proste, miałam wyobrażenie że to coś mega trudnego, póki nie spróbowałam 😉
Smacznego!