Kuchnia albańska jest bardzo zbliżona do greckiej i tureckiej, a jej specyfika różni się od regionu. Wszędzie znajdziemy twarde, białe sery, domowe jogurty, pieczone byrki. Prawie do każdego dania będzię towarzyszyć chleb, pokrojone warzywa z solą i oregano oraz dużą ilością oliwy. Z mięs popularnymi są jagnięcina, cielęcina, kozina, a im bliżej do wybrzeża to ryby i owoce morza, świeże, pyszne i w dobrych cenach. Przedstawię Wam bardzo proste przepisy na domowy:
Obiad po albańsku
Fasule, czyli gęsta zupa z fasoli, bardzo prosta, ale smaczna i sycąca.
- 4 garści fasoli (wymoczona, najlepiej całą noc)
- 2 pomidory
- 1 cebula
- 2 liście laurowe
- oliwa w oliwek
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Wcześniej wymoczoną fasolę gotujemy, po około 30 minutach dodajemy pokrojone pomidory, cebulę i liście laurowe. Gotujemy aż fasola będzie bardzo miękka i kolor naszej zupy zmieni się na bardziej mleczny. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Najważniejszą kwestią przed podaniem naszej zupy jest oliwa z oliwek, którą dodajemy gdy już mamy zupę na talerzu.
Kofty/Qofte
Są to mielone kotleciki jagnięce/cielęce, przygotowywane w domu smażone są na patelni, wtedy najczęściej zmienia się ich kształt z długich i owalnych, na spłaszczone kulki, wynika to z tego, że mięso szybciej się usmaży, ale też od preferencji kucharki. Oryginalnie w przepisie wykorzystuje się jagnięcinę, lecz zdaje sobie sprawę, że u nas jest to ciężki kawał mięsa do zdobycia ;), dlatego możecie zrobić kotleciki z wołowiny, czy nawet wieprzowiny.
- ok. 400g mięsa mielonego jagnięciny (opcjonalnie wołowina/wieprzowina)
- 1 cebula drobno posiekana
- 2 ząbki czosnku
- 1 jajko
- kawałek namoczonej bułki w mleku (opcjonalnie)
- pół łyżeczki kuminu rzymskiego
- pół łyżeczki kolendry
- 1,5 łyżeczki oregano
- łyżeczka koperku suszonego lub świeżego
- sól, pieprz
- olej do smażenia
- spotkałam się też z dodawaniem: szczypty cynamonu oraz garstki posiekanej mięty
Jak je zrobić?
Do dużej miski wrzucamy mięso z namoczoną bułką, wsypujemy drobno posiekaną cebulę i czosnek, następnie wbijamy jajko i dodajemy wszystkie przyprawy. Najwygodniej wymieszać wszystkie składniki rękoma, nastąpnie bierzemy się do kształtowania naszych koft. Dobrym rozwiązaniem jest tworzenie jednakowych kulek i spłaszczanie ich. Na rozgrzany olej układamy nasze kotleciki, smażymy z dwóch stron na brązowy kolor. Możemy najpierw położyć je na papierowym ręczniku, by pozbyć się w ten sposób nadmiaru tłuszczu.
Czas na deser, równie prosty jak reszta, ale znowu potrzebujemy oleju do smażenia. Czas na petulle.
Petulla
Co potrzebujemy?
- szklanka mąki
- szklanka maślanki lub jogurtu naturalnego (oryginalnie jogurt KOS)
- 1 jajko
- 3/4 łyżeczki sody
- szczypta soli
- olej do smażenia
- miód/cukier, można też jeść z białym twardym serem
Przygotowanie:
Wsypujemy do miski mąkę, sodę i sól, wbijamy jajko i wlewamy maślankę. Mieszamy, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Do garnka lub patelni wlewamy olej (spora ilość około 3 cm), gdy rozgrzeje się możemy za pomocą łyżki wlewać nasze ciasto. Kształt powinien być kulisty. Pettule podajemy posypane cukrem, oblane miodem lub z konfiturą np. z czereśni czy wiśni, no i gotowe! Ci co lubią mieszać smaki niech spróbują z białym twardym serem.
I mamy gotowy albański obiad 🙂 Nie zapomnijcie o chlebie, bo w Albanii to każdego dania podaje się chleb ;). Smacznego! Ju bëftë mirë!
Uprzedzam też, że ile kucharek tyle przepisów. Starałam się jak najbardziej odzwierciedlić, to co udało mi się zobaczyć w domu u prawdziwej albańskiej gospodyni, bo taka jest lepsza niż książka kucharska. A w Albanii to bardzo ciężko o dobrą książkę z przepisami, mimo że pielęgnuje się bardzo tradycyjną kuchnię, to wybór książek ogranicza się do 2-3 pozycji.
27 komentarzy
Jull Krajewska
8 stycznia 2018 at 10:29Uwielbiam nowe smaki 🙂 Chętnie bym tego spróbowała !
Monika
8 stycznia 2018 at 10:38Uwielbiam balkanskie jedzonko 😀
Anna Bednarczyk
8 stycznia 2018 at 10:44Za fasolą nie przepadam. Jednak przepis na kotleciki chętnie wykorzystam. Szkoda, że obraz nie przekazuje zapachu bo wygląda pysznie.
Angel
8 stycznia 2018 at 11:34Już wiem, że wypróbuję Twój przepis na kofty:)
kasia
9 stycznia 2018 at 11:51Rzadko jem mięso, ale wygląda zacnie 😀
Helena
10 stycznia 2018 at 09:28Akurat nie mam pomysłu na obiad, postaram się wypróbować Twoją propozycję.
Karolina Kaszub | karolinakaszub.pl
15 stycznia 2018 at 08:19Myślę, że wypróbuję ten przepis u siebie. Lubię poznawać nowe kuchnie, a z albańską jeszcze nie miałam do czynienia. 🙂
Just Food Therapy
15 stycznia 2018 at 17:11Oj jakie to musi być pyszne! 🙂
Magdalena Kopała
19 lutego 2018 at 19:44Pettula i zupa z fasoli – mmm… Jakie to pyszne 🙂 Ta pettula przypomina mi indyjskie laddu i jeszcze takie smażone pyszności z mąki groszkowej, ale niestety nie mogę znaleźć nazwy 🙂
Magda
23 kwietnia 2018 at 08:44Ciekawy, prosty przepis na zupe faoslowa. Nie jem miesa i zastepuje go roslinami straczkowymi. Przepis dla mnie idelany.
kamilabrzozowska95@gmail.com
22 czerwca 2018 at 12:50Bardzo mnie to cieszy, smacznego! 🙂
Słodko-słone
23 kwietnia 2018 at 09:30Z chęcią bym Ci podkradł z talerza trochę tych dobroci 🙂
kamilabrzozowska95@gmail.com
23 kwietnia 2018 at 11:18wszystko łatwe i szybkie do zrobienia, do dzieła Łasuchu! 😉
Małgorzata
23 kwietnia 2018 at 09:50Jestem otwarta na nowe smaki więc z chęcią bym spróbowała 🙂
kamilabrzozowska95@gmail.com
23 kwietnia 2018 at 11:16przepisy są także do dzieła 🙂
krystynabozenna
23 kwietnia 2018 at 22:39Widzę ,że smak kotlecików zależy od przypraw, warto wypróbować 🙂
kamilabrzozowska95@gmail.com
23 kwietnia 2018 at 23:47dokładnie, jaka gospodyni ma pod ręką takie będą, można tak powiedzieć 😉
Candy Pandas
28 czerwca 2018 at 10:18Bardzo treściwy i sycący obiad 🙂
Kali
28 czerwca 2018 at 10:26O na fasule chetnie sie skusze. Odkad nie jem miesa wiecej u mnie fasoli.
Moczac fasole dodaje lyzeczke sody oczyszczonej. Polecam ta metode.
kamilabrzozowska95@gmail.com
2 lipca 2018 at 13:13Ooo super, dziękuje za tą wskazówkę 🙂 A Tobie życzę smacznego :))
Aldona Zakrzewska
28 czerwca 2018 at 22:34Dziękuję za ten albański obiad. Prawie jakbym degustowała. Byłam w Albanii tylko jeden dzień i nie zdążyłam przekąsić nic większego, niestety 🙁
kamilabrzozowska95@gmail.com
2 lipca 2018 at 13:11No to już wiesz co masz zrobić dziś na obiad 😉 Smacznego 🙂
Aldona
29 czerwca 2018 at 00:08Dziękuję za pyszny albański obiad 😉 Byłam w Albanii tylko jeden dzień i nie zdążyłam niestety zjeść nic pożądnego. Teraz trochę żałuję… Ale wołałam zwiedzać 🙂
kamilabrzozowska95@gmail.com
2 lipca 2018 at 13:10Czasem niestety trzeba wybierać 😉 ale nie przejmuj się jedzenie możesz nadrobić chociaż trochę w domu 😉
sEvenbites
24 listopada 2018 at 11:05We’re a group of volunteers and starting a new scheme in our community.
Your website offered us with valuable information to work on. You’ve done
an impressive job and our whole community will be thankful to you.
murat
25 kwietnia 2019 at 22:42tak jestem albanczi9kem turecka grecka serbsaka cala kushnila balkanska jet tak samo i italinsja terz ale jak pani pisxe jak sze gotuje fasola pani prowadzy blod pani nie umje gotowacz prawdzywe fasole nie klam..
Kamomil
26 kwietnia 2019 at 13:36Domyślam się, że ile jest kucharek tyle jest przepisów. Ja w Albanii poznałam ten i tak gotuję. Zachęcam żeby Pan podzielił się swoim przepisem☺️
Te fala!