Kuchnia albańska jest bardzo zbliżona do greckiej i tureckiej, a jej specyfika różni się od regionu. Wszędzie znajdziemy twarde, białe sery, domowe jogurty, pieczone byrki. Prawie do każdego dania będzię towarzyszyć chleb,  pokrojone warzywa z solą i oregano oraz dużą ilością oliwy. Z mięs popularnymi są jagnięcina, cielęcina, kozina, a im bliżej do wybrzeża to ryby i owoce morza, świeże, pyszne i w dobrych cenach. Przedstawię Wam bardzo proste przepisy na domowy:

Obiad po albańsku

Fasule, czyli gęsta zupa z fasoli, bardzo prosta, ale smaczna i sycąca.

  • 4 garści fasoli (wymoczona,  najlepiej całą noc)
  • 2 pomidory
  • 1 cebula
  • 2 liście laurowe
  • oliwa w oliwek
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Wcześniej wymoczoną fasolę gotujemy, po około 30 minutach dodajemy pokrojone pomidory, cebulę i liście laurowe. Gotujemy aż fasola będzie bardzo miękka i kolor naszej zupy zmieni się na bardziej mleczny. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Najważniejszą kwestią przed podaniem naszej zupy jest oliwa z oliwek, którą dodajemy gdy już mamy zupę na talerzu.

 Kofty/Qofte

Są to kotleciki jagnięce, kojarzące się z mielonym nadzianym na srebrny patyk od szaszłyka mięsie, przyrządzonym na grillu. Oczywiście kofty przygotowywane są też w domu, smażone są na patelni, wtedy najczęściej zmienia się ich kształt z długich i owalnych, na spłaszczone kulki, wynika to z tego, że mięso szybciej się usmaży, ale też od preferencji kucharki. Oryginalnie w przepisie wykorzystuje się jagnięcinę, lecz zdaje sobie sprawę, że u nas jest to ciężki kawał mięsa do zdobycia ;), dlatego możecie zrobić te kotleciki z wołowiny, czy nawet wieprzowiny.

  • ok. 400g mięsa mielonego jagnięciny (opcjonalnie wołowina/wieprzowina)
  • 1 cebula drobno posiekana
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • kawałek namoczonej bułki w mleku
  • pół łyżeczki kuminu rzymskiego
  • pół łyżeczki kolendry
  • 1,5 łyżeczki oregano
  • łyżeczka koperku suszonego lub świeżego
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
  • spotkałam się też z dodawaniem: szczypty cynamonu oraz garstki posiekanej mięty

 

 

 

Jak je zrobić?

Do dużej miski wrzucamy mięso z namoczoną bułką, wsypujemy drobno posiekaną cebulę i czosnek, następnie wbijamy jajko i dodajemy wszystkie przyprawy. Najwygodniej wymieszać wszystkie składniki rękoma, gdy to nastąpi bierzemy się do kształtowania naszych koft. Dobrym rozwiązaniem jest tworzenie jednakowych kulek i spłaszczanie ich. Na rozgrzany olej układamy nasze kotleciki, smażymy z dwóch stron na brązowy kolor. Możemy najpierw położyć je na ręczniku papierowym, by pozbyć się w ten sposób nadmiaru tłuszczu.

Czas na deser, równie prosty jak reszta, ale znowu potrzebujemy oleju do smażenia. Czas na petulle.

Pettula

  • szklanka mąki
  • szklanka maślanki lub jogurtu greckiego (oryginalnie jogurt KOS)
  • 1 jajko
  • 3/4 łyżeczki sody
  • szczypta soli
  • olej do smażenia
  • miód/cukier, można też jeść z białym twardym serem

Przygotowanie:

Wsypujemy do miski mąkę, sodę i sól, wbijamy jajko i wlewamy maślankę. Mieszamy, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Do garnka lub patelni wlewamy olej, gdy rozgrzeje się możemy za pomocą łyżki wlewać nasze ciasto. Kształt powinnien być kulisty, ale przez to że ciasto jest gęste i leiste  będą tworzyć się nam „wąsy”, które potem możemy oderwać i zjeść od razu, gdy nikt nie widzis 😉  Pettule podajemy posypane cukrem, lub oblane miodem, gotowe! Ci co lubią mieszać smaki niech spróbują z białym twardym serem.

I mamy gotowy albański obiad 🙂 nie zapomnijcie o chlebie! Smacznego! Ju bëftë mirë!

24 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *