0
Kuchnie świata

Co jedzą w Albanii? Przepisy na domowy albański obiad.

Kuchnia albańska jest bardzo zbliżona do greckiej i tureckiej, a jej specyfika różni się od regionu. Wszędzie znajdziemy twarde, białe sery, domowe jogurty, pieczone byrki. Prawie do każdego dania będzię towarzyszyć chleb,  pokrojone warzywa z solą i oregano oraz dużą ilością oliwy. Z mięs popularnymi są jagnięcina, cielęcina, kozina, a im bliżej do wybrzeża to ryby i owoce morza, świeże, pyszne i w dobrych cenach. Przedstawię Wam bardzo proste przepisy na domowy:

Obiad po albańsku

Fasule, czyli gęsta zupa z fasoli, bardzo prosta, ale smaczna i sycąca.

  • 4 garści fasoli (wymoczona,  najlepiej całą noc)
  • 2 pomidory
  • 1 cebula
  • 2 liście laurowe
  • oliwa w oliwek
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Wcześniej wymoczoną fasolę gotujemy, po około 30 minutach dodajemy pokrojone pomidory, cebulę i liście laurowe. Gotujemy aż fasola będzie bardzo miękka i kolor naszej zupy zmieni się na bardziej mleczny. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Najważniejszą kwestią przed podaniem naszej zupy jest oliwa z oliwek, którą dodajemy gdy już mamy zupę na talerzu.

 Kofty/Qofte

Są to mielone kotleciki jagnięce/cielęce, przygotowywane w domu smażone są na patelni, wtedy najczęściej zmienia się ich kształt z długich i owalnych, na spłaszczone kulki, wynika to z tego, że mięso szybciej się usmaży, ale też od preferencji kucharki. Oryginalnie w przepisie wykorzystuje się jagnięcinę, lecz zdaje sobie sprawę, że u nas jest to ciężki kawał mięsa do zdobycia ;), dlatego możecie zrobić kotleciki z wołowiny, czy nawet wieprzowiny.

  • ok. 400g mięsa mielonego jagnięciny (opcjonalnie wołowina/wieprzowina)
  • 1 cebula drobno posiekana
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • kawałek namoczonej bułki w mleku (opcjonalnie)
  • pół łyżeczki kuminu rzymskiego
  • pół łyżeczki kolendry
  • 1,5 łyżeczki oregano
  • łyżeczka koperku suszonego lub świeżego
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
  • spotkałam się też z dodawaniem: szczypty cynamonu oraz garstki posiekanej mięty

Jak je zrobić?

Do dużej miski wrzucamy mięso z namoczoną bułką, wsypujemy drobno posiekaną cebulę i czosnek, następnie wbijamy jajko i dodajemy wszystkie przyprawy. Najwygodniej wymieszać wszystkie składniki rękoma, nastąpnie bierzemy się do kształtowania naszych koft. Dobrym rozwiązaniem jest tworzenie jednakowych kulek i spłaszczanie ich. Na rozgrzany olej układamy nasze kotleciki, smażymy z dwóch stron na brązowy kolor. Możemy najpierw położyć je na papierowym ręczniku, by pozbyć się w ten sposób nadmiaru tłuszczu.

Czas na deser, równie prosty jak reszta, ale znowu potrzebujemy oleju do smażenia. Czas na petulle.

Petulla

Co potrzebujemy?

  • szklanka mąki
    • szklanka maślanki lub jogurtu naturalnego (oryginalnie jogurt KOS)
  • 1 jajko
  • 3/4 łyżeczki sody
  • szczypta soli
  • olej do smażenia
  • miód/cukier, można też jeść z białym twardym serem

Przygotowanie:

Wsypujemy do miski mąkę, sodę i sól, wbijamy jajko i wlewamy maślankę. Mieszamy, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Do garnka lub patelni wlewamy olej (spora ilość około 3 cm), gdy rozgrzeje się możemy za pomocą łyżki wlewać nasze ciasto. Kształt powinien być kulisty. Pettule podajemy posypane cukrem, oblane miodem lub z konfiturą np. z czereśni czy wiśni, no i gotowe! Ci co lubią mieszać smaki niech spróbują z białym twardym serem.

I mamy gotowy albański obiad 🙂 Nie zapomnijcie o chlebie, bo w Albanii to każdego dania podaje się chleb ;). Smacznego! Ju bëftë mirë!

Uprzedzam też, że ile kucharek tyle przepisów. Starałam się jak najbardziej odzwierciedlić, to co udało mi się zobaczyć w domu u prawdziwej albańskiej gospodyni, bo taka jest lepsza niż książka kucharska. A w Albanii to bardzo ciężko o dobrą książkę z przepisami, mimo że pielęgnuje się bardzo tradycyjną kuchnię, to wybór książek ogranicza się do 2-3 pozycji.

You Might Also Like

27 komentarzy

  • Reply
    Jull Krajewska
    8 stycznia 2018 at 10:29

    Uwielbiam nowe smaki 🙂 Chętnie bym tego spróbowała !

  • Reply
    Monika
    8 stycznia 2018 at 10:38

    Uwielbiam balkanskie jedzonko 😀

  • Reply
    Anna Bednarczyk
    8 stycznia 2018 at 10:44

    Za fasolą nie przepadam. Jednak przepis na kotleciki chętnie wykorzystam. Szkoda, że obraz nie przekazuje zapachu bo wygląda pysznie.

  • Reply
    Angel
    8 stycznia 2018 at 11:34

    Już wiem, że wypróbuję Twój przepis na kofty:)

  • Reply
    kasia
    9 stycznia 2018 at 11:51

    Rzadko jem mięso, ale wygląda zacnie 😀

  • Reply
    Helena
    10 stycznia 2018 at 09:28

    Akurat nie mam pomysłu na obiad, postaram się wypróbować Twoją propozycję.

  • Reply
    Karolina Kaszub | karolinakaszub.pl
    15 stycznia 2018 at 08:19

    Myślę, że wypróbuję ten przepis u siebie. Lubię poznawać nowe kuchnie, a z albańską jeszcze nie miałam do czynienia. 🙂

  • Reply
    Just Food Therapy
    15 stycznia 2018 at 17:11

    Oj jakie to musi być pyszne! 🙂

  • Reply
    Magdalena Kopała
    19 lutego 2018 at 19:44

    Pettula i zupa z fasoli – mmm… Jakie to pyszne 🙂 Ta pettula przypomina mi indyjskie laddu i jeszcze takie smażone pyszności z mąki groszkowej, ale niestety nie mogę znaleźć nazwy 🙂

  • Reply
    Magda
    23 kwietnia 2018 at 08:44

    Ciekawy, prosty przepis na zupe faoslowa. Nie jem miesa i zastepuje go roslinami straczkowymi. Przepis dla mnie idelany.

  • Reply
    Słodko-słone
    23 kwietnia 2018 at 09:30

    Z chęcią bym Ci podkradł z talerza trochę tych dobroci 🙂

  • Reply
    Małgorzata
    23 kwietnia 2018 at 09:50

    Jestem otwarta na nowe smaki więc z chęcią bym spróbowała 🙂

  • Reply
    krystynabozenna
    23 kwietnia 2018 at 22:39

    Widzę ,że smak kotlecików zależy od przypraw, warto wypróbować 🙂

  • Reply
    Candy Pandas
    28 czerwca 2018 at 10:18

    Bardzo treściwy i sycący obiad 🙂

  • Reply
    Kali
    28 czerwca 2018 at 10:26

    O na fasule chetnie sie skusze. Odkad nie jem miesa wiecej u mnie fasoli.
    Moczac fasole dodaje lyzeczke sody oczyszczonej. Polecam ta metode.

  • Reply
    Aldona Zakrzewska
    28 czerwca 2018 at 22:34

    Dziękuję za ten albański obiad. Prawie jakbym degustowała. Byłam w Albanii tylko jeden dzień i nie zdążyłam przekąsić nic większego, niestety 🙁

  • Reply
    Aldona
    29 czerwca 2018 at 00:08

    Dziękuję za pyszny albański obiad 😉 Byłam w Albanii tylko jeden dzień i nie zdążyłam niestety zjeść nic pożądnego. Teraz trochę żałuję… Ale wołałam zwiedzać 🙂

    • Reply
      kamilabrzozowska95@gmail.com
      2 lipca 2018 at 13:10

      Czasem niestety trzeba wybierać 😉 ale nie przejmuj się jedzenie możesz nadrobić chociaż trochę w domu 😉

  • Reply
    sEvenbites
    24 listopada 2018 at 11:05

    We’re a group of volunteers and starting a new scheme in our community.
    Your website offered us with valuable information to work on. You’ve done
    an impressive job and our whole community will be thankful to you.

  • Reply
    murat
    25 kwietnia 2019 at 22:42

    tak jestem albanczi9kem turecka grecka serbsaka cala kushnila balkanska jet tak samo i italinsja terz ale jak pani pisxe jak sze gotuje fasola pani prowadzy blod pani nie umje gotowacz prawdzywe fasole nie klam..

    • Reply
      Kamomil
      26 kwietnia 2019 at 13:36

      Domyślam się, że ile jest kucharek tyle jest przepisów. Ja w Albanii poznałam ten i tak gotuję. Zachęcam żeby Pan podzielił się swoim przepisem☺️
      Te fala!

Leave a Reply