Kuchnie świata

Co jedzą w Albanii? Przepisy na domowy albański obiad.

Kuchnia albańska jest bardzo zbliżona do greckiej i tureckiej, a jej specyfika różni się od regionu. Wszędzie znajdziemy twarde, białe sery, domowe jogurty, pieczone byrki. Prawie do każdego dania będzię towarzyszyć chleb,  pokrojone warzywa z solą i oregano oraz dużą ilością oliwy. Z mięs popularnymi są jagnięcina, cielęcina, kozina, a im bliżej do wybrzeża to ryby i owoce morza, świeże, pyszne i w dobrych cenach. Przedstawię Wam bardzo proste przepisy na domowy:

Obiad po albańsku

Fasule, czyli gęsta zupa z fasoli, bardzo prosta, ale smaczna i sycąca.

  • 4 garści fasoli (wymoczona,  najlepiej całą noc)
  • 2 pomidory
  • 1 cebula
  • 2 liście laurowe
  • oliwa w oliwek
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Wcześniej wymoczoną fasolę gotujemy, po około 30 minutach dodajemy pokrojone pomidory, cebulę i liście laurowe. Gotujemy aż fasola będzie bardzo miękka i kolor naszej zupy zmieni się na bardziej mleczny. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Najważniejszą kwestią przed podaniem naszej zupy jest oliwa z oliwek, którą dodajemy gdy już mamy zupę na talerzu.

 Kofty/Qofte

Są to kotleciki jagnięce/cielęce, kojarzące się często z mięsem mielonym nadzianym na srebrny patyk od szaszłyka. Oczywiście kofty przygotowywane są też w domu, smażone są na patelni, wtedy najczęściej zmienia się ich kształt z długich i owalnych, na spłaszczone kulki, wynika to z tego, że mięso szybciej się usmaży, ale też od preferencji kucharki. Oryginalnie w przepisie wykorzystuje się jagnięcinę, lecz zdaje sobie sprawę, że u nas jest to ciężki kawał mięsa do zdobycia ;), dlatego możecie zrobić kotleciki z wołowiny, czy nawet wieprzowiny.

  • ok. 400g mięsa mielonego jagnięciny (opcjonalnie wołowina/wieprzowina)
  • 1 cebula drobno posiekana
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • kawałek namoczonej bułki w mleku
  • pół łyżeczki kuminu rzymskiego
  • pół łyżeczki kolendry
  • 1,5 łyżeczki oregano
  • łyżeczka koperku suszonego lub świeżego
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
  • spotkałam się też z dodawaniem: szczypty cynamonu oraz garstki posiekanej mięty

Bo czasem można trochę tłuszczu 😉

Jak je zrobić?

Do dużej miski wrzucamy mięso z namoczoną bułką, wsypujemy drobno posiekaną cebulę i czosnek, następnie wbijamy jajko i dodajemy wszystkie przyprawy. Najwygodniej wymieszać wszystkie składniki rękoma, nastąpi ie bierzemy się do kształtowania naszych koft. Dobrym rozwiązaniem jest tworzenie jednakowych kulek i spłaszczanie ich. Na rozgrzany olej układamy nasze kotleciki, smażymy z dwóch stron na brązowy kolor. Możemy najpierw położyć je na papierowym ręczniku, by pozbyć się w ten sposób nadmiaru tłuszczu.

Czas na deser, równie prosty jak reszta, ale znowu potrzebujemy oleju do smażenia. Czas na petulle.

Petulla

Co potrzebujemy?

  • szklanka mąki
  • szklanka maślanki lub jogurtu greckiego (oryginalnie jogurt KOS)
  • 1 jajko
  • 3/4 łyżeczki sody
  • szczypta soli
  • olej do smażenia
  • miód/cukier, można też jeść z białym twardym serem

Przygotowanie:

Wsypujemy do miski mąkę, sodę i sól, wbijamy jajko i wlewamy maślankę. Mieszamy, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Do garnka lub patelni wlewamy olej, gdy rozgrzeje się możemy za pomocą łyżki wlewać nasze ciasto. Kształt powinnien być kulisty, ale przez to że ciasto jest gęste i leiste  będą tworzyć się nam „wąsy”, które potem możemy oderwać i zjeść od razu, gdy nikt nie widzis 😉  Pettule podajemy posypane cukrem, lub oblane miodem, gotowe! Ci co lubią mieszać smaki niech spróbują z białym twardym serem.

I mamy gotowy albański obiad 🙂 nie zapomnijcie o chlebie! W Albanii to każdego dania podaje się chleb ;). Smacznego! Ju bëftë mirë!

You Might Also Like

27 komentarzy

  • Reply
    Jull Krajewska
    8 stycznia 2018 at 10:29

    Uwielbiam nowe smaki 🙂 Chętnie bym tego spróbowała !

  • Reply
    Monika
    8 stycznia 2018 at 10:38

    Uwielbiam balkanskie jedzonko 😀

  • Reply
    Anna Bednarczyk
    8 stycznia 2018 at 10:44

    Za fasolą nie przepadam. Jednak przepis na kotleciki chętnie wykorzystam. Szkoda, że obraz nie przekazuje zapachu bo wygląda pysznie.

  • Reply
    Angel
    8 stycznia 2018 at 11:34

    Już wiem, że wypróbuję Twój przepis na kofty:)

  • Reply
    kasia
    9 stycznia 2018 at 11:51

    Rzadko jem mięso, ale wygląda zacnie 😀

  • Reply
    Helena
    10 stycznia 2018 at 09:28

    Akurat nie mam pomysłu na obiad, postaram się wypróbować Twoją propozycję.

  • Reply
    Karolina Kaszub | karolinakaszub.pl
    15 stycznia 2018 at 08:19

    Myślę, że wypróbuję ten przepis u siebie. Lubię poznawać nowe kuchnie, a z albańską jeszcze nie miałam do czynienia. 🙂

  • Reply
    Just Food Therapy
    15 stycznia 2018 at 17:11

    Oj jakie to musi być pyszne! 🙂

  • Reply
    Magdalena Kopała
    19 lutego 2018 at 19:44

    Pettula i zupa z fasoli – mmm… Jakie to pyszne 🙂 Ta pettula przypomina mi indyjskie laddu i jeszcze takie smażone pyszności z mąki groszkowej, ale niestety nie mogę znaleźć nazwy 🙂

  • Reply
    Magda
    23 kwietnia 2018 at 08:44

    Ciekawy, prosty przepis na zupe faoslowa. Nie jem miesa i zastepuje go roslinami straczkowymi. Przepis dla mnie idelany.

  • Reply
    Słodko-słone
    23 kwietnia 2018 at 09:30

    Z chęcią bym Ci podkradł z talerza trochę tych dobroci 🙂

  • Reply
    Małgorzata
    23 kwietnia 2018 at 09:50

    Jestem otwarta na nowe smaki więc z chęcią bym spróbowała 🙂

  • Reply
    krystynabozenna
    23 kwietnia 2018 at 22:39

    Widzę ,że smak kotlecików zależy od przypraw, warto wypróbować 🙂

  • Reply
    Candy Pandas
    28 czerwca 2018 at 10:18

    Bardzo treściwy i sycący obiad 🙂

  • Reply
    Kali
    28 czerwca 2018 at 10:26

    O na fasule chetnie sie skusze. Odkad nie jem miesa wiecej u mnie fasoli.
    Moczac fasole dodaje lyzeczke sody oczyszczonej. Polecam ta metode.

  • Reply
    Aldona Zakrzewska
    28 czerwca 2018 at 22:34

    Dziękuję za ten albański obiad. Prawie jakbym degustowała. Byłam w Albanii tylko jeden dzień i nie zdążyłam przekąsić nic większego, niestety 🙁

  • Reply
    Aldona
    29 czerwca 2018 at 00:08

    Dziękuję za pyszny albański obiad 😉 Byłam w Albanii tylko jeden dzień i nie zdążyłam niestety zjeść nic pożądnego. Teraz trochę żałuję… Ale wołałam zwiedzać 🙂

    • Reply
      kamilabrzozowska95@gmail.com
      2 lipca 2018 at 13:10

      Czasem niestety trzeba wybierać 😉 ale nie przejmuj się jedzenie możesz nadrobić chociaż trochę w domu 😉

  • Reply
    sEvenbites
    24 listopada 2018 at 11:05

    We’re a group of volunteers and starting a new scheme in our community.
    Your website offered us with valuable information to work on. You’ve done
    an impressive job and our whole community will be thankful to you.

  • Reply
    murat
    25 kwietnia 2019 at 22:42

    tak jestem albanczi9kem turecka grecka serbsaka cala kushnila balkanska jet tak samo i italinsja terz ale jak pani pisxe jak sze gotuje fasola pani prowadzy blod pani nie umje gotowacz prawdzywe fasole nie klam..

    • Reply
      Kamomil
      26 kwietnia 2019 at 13:36

      Domyślam się, że ile jest kucharek tyle jest przepisów. Ja w Albanii poznałam ten i tak gotuję. Zachęcam, że Pan podzielił się swoim przepisem☺️
      Te fala!

Leave a Reply